„Marșul Diversității” la Negrești-Oaș. Când va avea loc

Vineri, 31 martie, la ora 11.00 va avea loc „Marșul Diversității”, o acțiune organizată la Negrești-Oaș, cu scopul de a veni în sprijinul copiilor și tinerilor cu autism. Ziua de 2 aprilie a fost  stabilită ca fiind „Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului” de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), în urmă cu 6 ani. În toată lumea, în jurul acestei date, organizaţiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoară acţiuni menite să atragă atenţia asupra problematicii autismului.

În cursul zilei de vineri, la Liceul Teoretic din Negrești-Oaș vor fi organizate o serie de activităţi ludice şi sportive pentru copiii cu autism din oraș şi pentru oaspeţii lor – 40 de copii cu autism de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare – Asociaţia pentru autişti Sf. Benedict.

Marșul se va desfășura pe următorul traseu: Liceul Teoretic Negrești Oaș – Piața de alimente – Parcul Central. Acțiunea se va termina cu eliberarea de baloane albastre cu heliu.

Tot în parc va fi amenajat și un stand cu informații despre autism și lucrări realizate de către copiii cu autism din Negrești-Oaș.

Marșul este organizat de către Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Satu Mare – clasa de copii cu autism Negrești-Oaș, în parteneriat cu Liceul Teoretic și Primăria din oraș.

Autismul este una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei, cu debut înainte de vârsta de 3 ani, tulburare care împiedică persoana să comunice obişnuit, să înţeleagă relaţiile sociale şi să înveţe prin metodele obişnuite din învăţământ.

Sindromul autist se caracterizează prin joc stereotip, lipsa de răspunsuri la emoţiile altora, lipsa de abilităţi de comunicare, rezistenţă la schimbare. De multe ori, anormalităţile comportamentale sunt observabile de la cele mai fragede vârste. Totuşi, într-un mic număr de cazuri, există o perioadă de dezvoltare normală, urmată de o regresie şi de manifestarea simptomelor autiste.

Chiar dacă la această dată se consideră că autismul nu poate fi vindecat, multe dintre persoanele afectate pot fi recuperate printr-un tratament specific şi individualizat, început cât mai timpuriu.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.