Cade tencuiala de pe blocuri ! Ce spune Primăria Satu Mare

Intervențiile pentru îndepărtarea bucăților de tencuială care stau să cadă de pe blocurile din Satu Mare s-au înmulțit simțitor în ultima perioadă. În cursul zilei de luni, 27 februarie, echipajele de pompieri au intervenit în două astfel de situații.

Printr-un comunicat de presă trimis azi, 28 februarie redacției noastre, Primăria Satu Mare atrage atenția asociațiilor de proprietari dar și proprietarilor că sunt obligate să întrețină fațadele imobilelor unde își au domiciliul.

În continuare vă redăm integral comunicatul de presă remis de Primăria Satu Mare:

„Având în vedere numărul mare de intervenții din ultimul timp, la fațadele clădirilor din municipiul Satu Mare, pentru înlăturarea elementelor constructive (părți din fațadă – tencuială și/sau acoperiș), vă aducem la cunoștință obligațiile asociațiilor de proprietari sau de către propretari (locatari).

În conformitate cu prevederile art. 14, art. 34 alin. 1 din Legea nr. 230 din 6 iulie 2007 privind inființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, administrarea, întreținerea, reparațiile asupra proprietății comune sunt în sarcina asociației de proprietari, aceștia fiind obligați să mențină proprietatea individuală în stare bună pe propria cheltuială.

Neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții și instalații aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari constituie contravenție și se sancționează, conform actului normativ mai sus menționat, cu amendă de la 500 la 3000 de lei.

De asemenea, atragem atenția cetățenilor următoarele: în conformitate cu prevederile art.4 lit.a din Hotărârea Consiliului Local nr.33/2011privind stabilirea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţi în domeniul edilitar-gospodăresc, ordinii, curăţeniei şi igienei publice, a circulaţiei rutiereîn municipiului Satu Mare (modificat cu H.C.L. 158/2011 și H.C.L. 90/2013) ”neîntreținerea în stare corespunzătoare a imobilelor deținute cu orice titlu – reparații și zugrăvire a părților exterioare ale clădirilor, neînlocuirea jgeaburilor, burlanelor uzate, țiglelor și geamurilor sparte și a panourilor publicitare uzate,etc., se sancționează cu amendă de la 200 la 500 lei pentru persoanele fizice și de la 500 la 1000 lei pentru persoane juridice”.

„Nemarcarea și neizolarea imediată a zonei expuse, de către proprietarul construcției care, ca urmare a gradului de degradare al acesteia (desprinderi de elemente constructive, părți din fațadă sau acoperiș) afectează spațiul public, se sancționează cu amendă de la 200 la 500 lei pentru persoanele fizice și de la 500 la 1000 lei pentru persoanele juridice”.

Conform art.25 din Legea 10/1995 privind calitatea în construcții, proprietarii au obligația de a efectua la timp lucrările de întreținere și reparații, de asigurare a urmăririi comportării în timp a construcției, de a asigura realizarea lucrărilor de intervenție asupra construcției”, se arată în comunicatul de presă remis redacției noaste de către Primăria Satui Mare.

Un Comentariu la "Cade tencuiala de pe blocuri ! Ce spune Primăria Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.