Ce pățești dacă nu te prezinți la Poliție după un accident în care ai fost implicat

Neprezentarea la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare, atrage sancțiunea contravențională de 4-5 puncte amendă și a unui număr de 30 de zile de suspendare a dreptului de a conduce.

Accidentele rutiere se împart în două categorii, fiind vorba de cele cu victime şi de cele soldate doar cu pagube materiale.

În al doilea caz, evenimentele rutiere se pot rezolva pe cale amiabilă, legea permiţând acest lucru. Poliţiştii rutieri recomandă a se completa formularul pentru constatarea amiabilă de accident în decurs de 24 de ore.

În caz contrar, dacă intervin neînţelegeri şi cei implicaţi apelează la unitatea de poliție competentă, aceştia riscă să le fie reținute permisele de conducere.

Dacă formularul pentru constatare amiabilă este completat şi apar neînţelegeri, părţile se pot prezenta la Poliţie şi mai târziu de 24 de ore fără alte consecințe. Menţionăm că formularul tipizat are rolul de a consemna circumstanţele în care s-a produs evenimentul rutier, iar acest document înlocuieşte procesul-verbal de constatare întocmit de Poliţie.

Neîndeplinirea alternativă a uneia dintre obligații de mai sus, atrage sancțiunea contravențională prevăzută de art. 10 alin. 3 lit. g, cuprinsă în clasa II de sancțiuni, constând în 4-5 puncte amenda (1 punct amendă este egal cu 10% din salariul minim brut pe economie) și a unui număr de 30 de zile de suspendare a dreptului de a conduce.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.