Taxa de salubrizare „rămâne pe loc” … dar vom plăti mai mult. Ce spune Adrian Albu (Video)

În cadrul unei conferințe de presă susținută azi, 21 februarie, la sediul PNL, viceprimarul municipiului Satu Mare, Adrian Albu, a făcut câteva precizări cu privire la taxa de salubrizare, după ce în ultimele zile se discută tot mai mult despre posibilitatea creșterii acesteia cu aproximativ 35%.

Potrivit celor declarate de Albu, taxa de salubrizare ce se plătește pe persoană nu va crește, însă operatorul va putea introduce o nouă taxă pe factură, „botezată” taxă de mediu. Adică, taxa de salubrizare nu va crește, dar vom plăti mai mult cu aproximativ 35%. Și asta deoarece la fiecare tonă de deșeuri care ajung la groapa de gunoi de la Doba, se va plăti 80 de lei, ceea ce reprezintă o penalizare aplicată statului român pentru că nu s-a realizat colectarea selectivă. Până în 2020, potrivit angajamentelor asumate, românii ar trebui să colecteze selectiv în procent de 100%.

Albu spune că operatorul de salubrizare, în acest caz SC Florisal SA, poate doar să colecteze această sumă pe care apoi trebuie să o verse firmei care administrează groapa de gunoi

„În esență, și pe scurt, să nu intru în foarte multe amănunte, acea taxă de salubrizare nu se schimbă, ea rămâne pe loc. A fost o cerere de schimbare din partea operatorului. Ei ne-au trimis nouă o adresă în care ne-au cerut că a crescut salariul minim pe economie și așa mai departe, ați auzit povestea acea cu 80 de lei plus TVA pe tonă care este o taxă impusă de Ministerul Mediului pentru ecologizare. Ne-au trimis acea adresă, noi am făcut o discuție cu consilierii, am produs un set de întrebări, am retrimis acel set de întrebări, am făcut o corespondență mai pe scurt. În urma acestei corespondențe dânșii ar fi dorit să introducem acea sumă de aproximativ 3 lei și ceva în această taxă de colectare. Cei 3 lei provin din următoarea socoteală, ca să înțelegeți. Sunt 200 și ceva de mii de lei, sumă cu TVA pe care ei trebuie să o achite. Acești bani se împart la 67.000 de contribuabili dacă doriți să mă exprim așa, de persoane cu care operatorul are contract de colectare a gunoiului din municipiu, și să se facă o împărțeală. Această taxă de 80 de lei plus TVA pe tonă este un prim pas introdus acum, iar de anul viitor, dacă nu se intervine asupra ei, va deveni 120 de lei”, spune Adrian Albu.

În prezent, locuitorii municipiului Satu Mare plătesc 7,39 de lei/persoană/lună, însă odată cu includerea taxei suplimentare, se va ajunge la aproximativ 10 lei/persoană/lună, adică cu peste 35% mai mult.

Consilierii vor discuta în ședința de joi, 23 februarie, modul în care va fi colectată taxa suplimentară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.