Lecție de circulație rutieră la Școala Gimnazială din Culciu Mare

În cadrul Campaniei „TEDI – Școala Siguranței” derulată de către Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare prin Compartimentul Analiza și prevenirea Criminalității, în data de 14 februarie, s-a realizat încă o activitate, beneficiari direcți fiind elevii clasei I din cadrul Școlii Gimnaziale Culciu Mare, coordonați de învățătoare Dalia Palfi.

Întâlnirea cu cei 14 elevi din clasa I s-a dovedit a fi un exemplu de bune practici și un bun prilej ca cei prezenți să se inițieze în cunoștințe elementare despre siguranța rutieră. Scopul acestei activități a vizat, în principal, transmiterea cunoștințelor necesare copiilor referitoare la siguranța pe străzi, la școală și acasă.

Într-o modalitate interactivă, au fost prezentate indicatoarele de circulație cele mai des întâlnite de elevi, reprezentând semaforul pentru mașini, semaforul pentru pietoni, loc de joacă pentru copii, marcajele cu „trecerea de pietoni”, „pistă pentru bicicliști”, „STOP”, etc., urmărindu-se atât reîmprospătarea cunoștințelor, cât și clarificarea unor termeni din domeniul rutier, mai puțini accesibili pentru cei mici.

Pornind de la premisa că tot ceea ce pentru adulți este comportament instinctiv, pentru copii poate fi o acțiune complicată, nefiind capabili să anticipeze întotdeauna pericolele de pe străzi, elevii, prin intermediul acestei activități, s-au familiarizat cu noțiuni referitoare la percepția distanței care îi desparte de un vehicul și a vitezei cu care acesta se deplasează, la regulile din traficul rutier existente în drumul spre școală, accentul punându-se pe deplasare cu mijloacele de transport în comun, o mare parte din elevii clasei I Culciu Mare fiind navetiști.

Apelându-se la prezentarea unor slide-uri, elevii au creat povestiri simple, adevărate exemple pozitive referitoare la comportamentul în siguranță pe stradă, valorificându-se pe deplin ideea că este timpul ca cel mic, elevul din clasa I, să devină mai independent și mai responsabil pentru comportamentul său.

Întâlnirea s-a finalizat printr-un joc de rol, o simulare a unor situații problematice reale cu care se confruntă zilnic, concluzionându-se faptul că un element important al activităților desfășurate în Campania TEDI este educarea copiilor, astfel încât să conștientizeze posibilele pericole, să învețe cum să le evite și cum să procedeze în cazul apariției lor.
Este important ca elevii să fie în siguranță pe drumul spre școală, în unitatea de învățământ, acasă sau la joacă. Părinții, învățătorii, dar și diverse instituții, precum Poliția, depun eforturi pentru a-i ocroti pe cei mici în orice situație.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.