Primarul Kereskenyi Gabor susține protestele

Satu Mare este orașul unde protestele față de modificarea Codului Penal prin OUG s-au desfășurat legal, cu autorizație din partea Primăriei Satu Mare. Am semnat autorizația tocmai pentru ca protestul să se desfășoare legal și civilizat. Am fost și rămân adeptul dialogului, al respectării dreptului la opinie.

Ca fost deputat, vreau să reafirm încă o dată că Parlamentul este instituția care reprezintă cel mai bine cetățenii, că este unica autoritate legiuitoare a României. NU sunt de acord cu decizia Guvernului și consider că a fost o greșeală modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală prin ordonanță de urgență. Cred că ambele Coduri trebuie să fie modificate în conformitate cu deciziile Curții Constituționale și strict în urma unei dezbateri în Parlament.

Este îngrijorător modul ascuns și graba în care Guvernul a luat decizii în această problemă. De asemenea, nu am fost de acord nici cu modul în care, în luna mai 2016, a fost modificat Codul Penal, tot prin OUG, fără nicio dezbatere publică. Prin acele modificări, procurorul a fost situat într-o poziţie superioară judecătorului, însă acest aspect nu a deranjat pe nimeni în acel moment.

Indignarea cetățenilor este absolut justificată. Parlamentul nu poate fi ocolit de Guvern prin adoptări de OUG. De fiecare dată când s-a încercat reglementarea acestei probleme prin ordonanță de urgență, au fost erori grave.

Modificarea Codului Penal este necesară pentru că forma sa actuală are cel puțin 40 de prevederi care au fost declarate neconstituționale. Este nevoie de voință politică pentru a efectua aceste corecții, întrucât cei care au încercat până în prezent remedierea erorilor prin adoptarea de amendamente, au fost criticați vehement. UDMR propune o dezbatere în Parlament în regim de urgență, cu scopul de a armoniza prevederile celor două Coduri cu deciziile Curții Constituționale.

Cu respect, Kereskényi Gábor Primarul Municipiului Satu Mare”, scrie Kereskenyi pe pagina sa de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.