Concursul Internațional de Staroste și Tarafuri de muzică populară

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Satu Mare cu sprjinul Consiliului Județean (CJ), organizează duminică 5 februarie, de la ora 15.00, cea de-a III a ediție al Concursului Internațional de Staroste și Tarafuri de muzică populară în localitatea Ser.

Starostele (se folosește și forma „taroste”), este personajul foarte important în desfășurarea nunții. Persoana starostelui este aleasă de tineri în înțelegere, acesta face parte dintre neamurile unuia sau din cercul de prieteni și cunoscuți ai tinerilor sau părinților lor. În trecut era unul din „chemătorii” pentru nuntă. În Oaș poate fi și femeie, în celelalte zone ale județului numai bărbați. Starostele recită ciclul orațiilor care subliniază despărțirea tinerilor de părinți – iertăciunile („bulciugul” termen care se mai folosește în zona noastră), urări și închinări de felicitare a nașilor.

Se mai fac urări la înmânarea darurilor (la maghiari în secolul trecut era dansul miresei ocazie cu care se strângeau daruri în bani la „cumpărarea miresei”, ultimul dansator fiind mirele), și tot la maghiari urări la aducerea bucatelor la masă și ospăț. Ultima obligație a starostelui este strângerea darurilor pentru tineri. Taraful este o formație muzicală, constând dintr-un grup mic de lăutari (de la 3 până la 8 muzicanți), care cântă muzică lăutărească sau populară.

Concursul internațional de staroste și tarafuri are rolul de a populariza și a conserva orațiile tradiționale și specifice zonelor de folclor definite de județul Satu Mare precum și muzica populară tradițională specifică zonei, de asemenea muzicanții se întrec în măiestrie și conservarea folclorului muzical autentic și tradițional.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.