A început recensământul păsărilor de pe Someș

În data de 17 ianuarie, specialiști din cadrul APM Satu Mare, SOR-sucursala Satu Mare și 25 membrii ai Corpului Voluntarilor Ecologi de la Școala Gimnazială din Valea Vinului au efectuat observații pe râul Someș, din zona localității. Ca urmare a gerului din ultimele săptămâni, suprafața apei râului Someș a fost complet acoperită cu un „pod de gheață” astfel că s-au întegistrat un număr mic de păsări. Este vorba despre: rața mare (15 exemplare),pițigoi albastru (4), șorecar încălțat (1), coțofană (2).

Tot la aceeași dată s-au efectuat observații și în zona localității Pomi unde, în aceleași condiții de acoperire a suprafeței apei 100% cu „pod de gheață”, s-au înregistrat următoarele specii de păsări: presură galbenă (1), pițigoi mare (1), coțofană (3), cioară de semănătură (4), mierlă neagră (1).

În data de 18 ianuarie s-au efectuat observații pe râul Someș, aval de Podul Tehnologic, pe o distanță de circa 3 km. Suprafața apei era acoperită circa 80% cu „pod de gheață”. S-au înregistrat următoarele specii de păsări: rață mare (350), cormoran mare (5), lebădă de iarnă (2), ferestraș mare (2), erete vânăt (1), fazan (6), cioară de semănătură (20), ciocănitoare mare (2), cioară grivă (3), pițigoi mare (6).

Se constată că datorită înghețării apei din bălți, heleștee și de pe majoritatea râurilor păsările de apă se concentrează pe râul Someș, în porțiunile în care suprafața apei nu este complet acoperită de gheață.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.