„Ziua Culturii Naționale” va fi sărbătorită luni la Negrești-Oaș

15 ianuarie, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, a devenit „Ziua Culturii Naţionale”, o zi în care celebrăm un mare creator al neamului românesc, un moment de reflecţie asupra culturii române în ansamblul ei.

Românii de pretutindeni văd în Eminescu, de aproape un secol şi jumătate, un simbol al literaturii române, o expresie a spiritualităţii româneşti.

„Ziua Culturii Naționale” și împlinirea a 167 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu va fi sărbătorită luni, 16 ianuarie, la Negrești-Oaș printr-o serie de manifestări cultural-artistice.

După ce duminică, în bisericile din oraș se vor săvârși parastase de pomenire a poetului nostru național, Mihai Eminescu, luni, începând cu ora 10.00, la Biblioteca Orășenească din Negrești-Oaș, va avea loc expoziția aniversară „Mihai Eminescu – poetul nepereche”.

Manifestările vor continua la ora 13.00 la bustul poetului Mihai Eminescu din parcul central, unde se va desfășura un scurt moment artistic și vor fi depuse flori de către reprezentanți ai instituțiilor publice și ai instituțiilor de învățământ.

Începând cu ora 13.30, în sala de festivități a Primăriei, specialiști ai Direcţiei pentru Cultură Satu Mare și reprezentanți ai instituțiilor de cultură, culte și învățământ din Negrești-Oaș vor discuta despre importanţa „Zilei Culturii Naționale”.

În paralel, între orele 09.00 și 15.00, la Muzeul Țării Oașului, Galeriile de Artă „Dr. Mihai Pop”, poate fi vizitată gratuit expoziția de fotografie „Versus, dar împreună”.
„Ziua Culturii Naționale” va fi sărbătorită în aceste zile și de instituțiile de învățământ din Negrești-Oaș care au pregătit programe proprii. Asfel, la Școala gimnazială nr. 3, sub coordonarea profesoarelor Lăcrimioara Veber și Anca Rusu, se vor desfășura ateliere și concursuri literare dedicate aniversării poetului Mihai Eminescu.

Elevii școlii nr. 1, împreună cu profesorii coordonatori Andreea Sălăjean şi Lucica Pop, vor participa la momentul festiv organizat la bustul poetului.

La Liceul Tehnologic „Ioniță G. Andron” se va realiza un montaj literar-artistic „Gânduri despre Eminescu”, profesorii coordonatori fiind Roşu Georgeta, Hârţa Anca şi Sâncean Emilia, iar Liceul Teoretic va organiza o suită de manifestări puse sub semnul poetului Mihai Eminescu.

Manifestările sunt organizate de Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș, Casa Orășenească de Cultură, Muzeul Țării Oașului în colaborare cu instituțiile de învățământ din oraș și Direcția pentru Cultură Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.