Proiect pentru reabilitarea Catedralei Romano-Catolice din Satu Mare

Catedrala Romano-Catolică din Satu Mare este un loc de reper pentru turiștii din țară și din străinătate care ne vizitează orașul. Potrivit reprezentanților Episcopiei Romano-Catolice din Satu Mare, catedrala necesită însă demararea unor lucrări de renovare, în acest făcându-se demersuri în vederea obținerii unei finanțări prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Lăcașul îşi deschide porţile în fiecare dimineaţă înainte de prima Sfântă Liturghie şi ţine deschis până după liturghia de seară, și este frecventat nu doar de romano-catolici. În legătură cu grupurile de pelerinaj care trec pragul bisericii, parohul Catedralei, Hársfalvi Ottó spune că nu numai din ţară ajung pelerinii şi turiştii, dar şi din străinătate. Vara ajung mai mulţi turişti, din iunie până în septembrie ţine „sezonul”, când vin grupurile cu ghid sau cu preot.

Catedrala Romano-Catolică este un element important al centrului municipiului, însă acesta ar trebui reabilitată și conservată. Episcopia Romano-Catolică Satu Mare face demersuri ca să obţină finanţare pentru reabilitare, printr-un proiect în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural; Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Clădirea catedralei prezintă o stare de degradare la nivelul structurilor portante şi al finisajelor, învechirea instalaţiilor, sau lipsa acestora. Deficienţele se manifestă prin fisuri, umiditatea ridicată al pereţilor datorată ascensiunii apei din sol, a lipsei izolaţiei hidrofuge, degradarea finisajului exterior şi degradarea decorului arhitectural din piatră: ancadramente, brâuri, capiteluri, cornişe, sculpturi şi instalaţii necorespunzătoare.

În vederea protejării, conservării patrimoniului istoric s-au prevăzut următoarele tipuri de lucrări de restaurare și consolidare: consolidarea terenului de fundare, lucrări de hidroizolaţie; conservarea și restaurarea componentelor artistice de piatră şi din fier; lucrări de înlocuire a învelitorii, tinichigeriei şi accesoriilor acoperişului, inclusiv a sistemului de paratrăsnet; lucrări de restaurare a faţadelor; refacerea sistemului de încălzire în catedrală; pentru înlesnirea circuitului de vizitare între catedrală şi muzeul „Colecţia de Artă Bisericească Meszlényi Gyula” se propune deschiderea golului înzidit dintre încăperi. Se propune realizarea unei noi construcţii anexe în locul celui existent, care să ofere spaţiile anexe – centrală termică, grupuri sanitare pe sexe şi un grup sanitar pentru persoane cu dizabilităţi. Se propun lucrări de reamenajare a curţii, consolidarea împrejmuirilor din zidărie.

Prin proiect se va putea realiza digitizarea obiectivului. Lucrările ar dura 36 de luni de la începerea acestora, însă Sfintele Liturghii ar decurge după programul normal.
Catedrala Romano-Catolică din Satu Mare, prin lucrările propuse, în afară de intervenţiile structurale imperios necesare se extinde cu funcţiuni de primire a turiştilor. Prin realizarea investiţiei va creşte atractivitatea turistică a localităţii în general şi al edificiului în particular, contribuind la dezvoltarea turismului religios şi laic al regiuni.

Planurile însă pot deveni realitate doar dacă se câştigă proiectul, pe care Episcopia intenţionează să îl depună.

catedrala1

catedrala2

catedrala3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.