„Fiul lui Saul”, filmul primei seri în cadrul Caravanei TIFF

film

TIFF

Caravana TIFF din acest an debutează la Satu Mare, azi, 29 iulie, cu filmul „Fiul lui Saul”. Proiecţia va avea loc pe platoul de evenimente de pe pasajul pietonal Corneliu Coposu unde organizatorii vor amplasa un ecran gigant şi 300 de scaune pentru spectatori. În caz de condiții meteo nefavorabile proiecția va avea loc în Casa de Cultură a Sindicatelor, cu începere de la ora 21.00. Intrarea este liberă.

Filmul „Fiul lui Saul” reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului László Nemes şi a fost distins cu Marele Premiu al Juriului şi cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes şi a fost desemnat Cel mai bun film străin la editia din acest an a Globurilor de Aur. Filmul a câştigat Premiul Oscar, la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”. Proiecția începe la ora 21.45.

Este povestea lui Saul Ausländer, prizonier în lagărul de la Auschwitz. Munca lui este la crematoriu să bage în cuptor şi să îi ardă pe cei morţi, pe cei gazaţi. Dar într-o zi totul se schimbă când ajunge la corpul unui băieţel. Salvează corpul şi găseşte un rabin să-l îngroape. Pentru că bănuieşte că este fiul său, decide să-şi asume o misiune imposibilă: să-i ofere o înmormântare după datină.

Trailer oficial: https://youtu.be/y0hVMb2tln4

Tot în această seară va avea loc şi proiecția scurt metrajului „J’ai tué ma mère”, film omagiu dedicat lui Xavier Dolan, regizat de Alexandru Mironescu (UNATC). Anca Similar, actriţă a Teatrului de Nord Satu Mare are rolul principal feminin în filmul care a reprezentat România la Festivalul Internațional al Filmului Francofon, Namur 2015, în cadrul secțiunii La Manufacture.

„Subiectul filmului este nimic mai mult decât relația instabilă și cumva deteriorată dintr-o mamă care rămâne singură să crească un copil și pe care la un moment dat îl pierde în vârtejul cotidian, pe care îl ducem cu toții. Relația se deteriorează și nu mai ajung nici să se înțeleagă și e dificil să construiești ca părinte singur o relație cu un copil matur și puternic, care are foarte multe nevoi și pe care nu i le poți oferi. Lipsa de acasă pentru a munci și a-i aduce bunurile necesare copilului, duc la lipsa de comunicare, la o relație tensionată, iar peste timp te face să te întrebi unde e acel copil drăgălaș pe care-l țineai în brațe la doi ani. Această problematică este surprinsă în scurt metrajul realizat de regizorul Alex Mironescu”, a mărturisit Anca Similar. După proiecţia scurt-metrajului vor fi prezenţi regizorul Alexandru Mironescu, aflat pentru prima dată la Satu Mare şi actriţa Anca Similar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.