Un foarte important drum comercial trecea odinioară prin ținuturile Sătmarului

Unul dintre cele mai importante drumuri comerciale de pe continent, Drumul Dobriținului, străbătea și teritoriul județului nostru. Arheologul Muzeului Județean Satu Mare, dr. Liviu Marta, spune că pe acest drum negustorii transportau sare, metale și turme de animale, pe care le duceau până la târgurile din vestul Europei.

Drumul Dobriținului străbătea și județul nostru. „Drumul este menționat pe hărți vechi din secolele 17-19. Unul dintre trasee mergea de la Carei la Debrecen prin Foieni”, a declarat pentru Sătmăreanul Liviu Marta.

Potrivit specialiștilor acesta era unul dintre cele mai importante drumuri comerciale din Europa.

„Acest drum era unul dintre cele mai importante drumuri comerciale ale continentului, pe el fiind vehiculate resurse de sare şi metal şi mai ales turme de animale care erau apoi duse până la târgurile din vestul Europei. În zona unui fost han, din cătunul Viişoara/Ponyvaş, prin colecţia de fotografii vechi a domnului consilier judeţean József Pintér, a fost refăcută atmosfera din secolul trecut”, spune Marta.

Din păcate, atmosfera hanurilor de odinioară s-a pierdut în negura timpurilor, specialiștii neavând la îndemână date concrete pentru a zugrăvi realitățile acelor vremuri.
„Din păcate nu avem la îndemână date concrete pentru a reface acea atmosferă cu hanuri străbătute de turme de animale şi haiduci, decât prin intermediul romanelor lui Ioan Slavici şi a filmelor hollywoodiene. Părerea de rău este cu atât mai mare cu cât Ioan Slavici nu a scris despre Sătmar chiar dacă a călătorit pe drumurile sale, iar unul dintre principalii creatori ai Hollywoodului s-a născut chiar în capitala Nirului sătmărean: oraşul Mátészalka”, povestește Liviu Marta.

Arheologul sătmărean face aici referire la Adolph Zukor, creatorul și proprietarul studioului Paramount Pictures.

„Creatorul şi proprietarul celebrului studio Paramount Pictures, Adolph Zukor, fiul unui modest comerciant evreu, este singurul sătmărean care are o stea a celebrităţii pe Hollywood Walk of Fame”, mai spune Marta.

drum

drum1

adolph Zuker

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.