14 mai 1970 – Ziua în care Someșul a năvălit peste Satu Mare (Galerie foto)

Au trecut 46 de ani de la prăpădul din 14 mai 1970, când apele Someșului au năvălit peste casele și pământurile sătmărenilor, valurile înghițind tot ce găseau în cale. Puhoiul a luat 56 de vieţi omeneşti, au fost distruse 4.093 de case, afectate 28.076 de clădiri şi au fost inundate peste 120.000 hectare de teren.

Potrivit autorilor lucrării „Epopee pe Someş”, pierderile suferite de populaţie au fost estimate de autorităţile de atunci la 259 de milioane de lei.

Apele Someşului au atins cote periculoase încă din 13 mai 1970. Viitura a rupt digul, iar a doua zi, pe 14 mai, puhoiul a năvălit peste o treime din judeţ. Digul s-a rupt în zona localităţilor: Valea Vinului, Culciu Mare, Apa şi Odoreu. În actualul cartier 14 Mai, apele au atins cota de 2 metri.

Potrivit cronicilor vremii, Odoreul a fost vomuna cea mai lovită de inundaţii: şase oameni şi-au pierdut viaţa, au fost distruse total 663 de case, alte 153 de locuinţe au fost distruse parţial, şi au fost dărâmate de ape 1.098 de anexe gospodăreşti. În urma lucrărilor de reconstrucţie a apărut cea mai înghesuită aşezare rurală de pe harta ţării.

Având în vedere prăpădul care s-a abătut asupra județului nostru (și nu numai), mai mulți lideri PCR, în frunte cu Nicolae Ceaușescu au venit la Satu Mare. Ediția din 17 mai 1970 a „Cronicii Sătmărene” scrie despre vizita secretarul general al partidului, Nicolae Ceauşescu. Acesta a vizitat municipiul Târgu Mureş, de unde s-a îndreptat spre Dej, iar apoi a venit la Satu Mare.

Jurnaliştii de la „Cronica Sătmăreană” au consemnat „Cuvîntul tovarăşului Nicolae Ceauşescu la Satu Mare”.

„Dragi tovarăşi,

Cetăţeni ai municipiului şi judeţului Satu Mare

Doresc în primul rînd să exprim în numele Comitetului Central, al Consiliului de Stat, al guvernului şi al meu personal, compasiunea şi sentimentele de solidaritate cu toţi cei care au avut de suferit în urma acestei catastrofe naturale. Totodată, doresc să vă adresez un salut călduros dumneavoastră, tuturor cetăţenilor din Satu Mare (Aplauze).

Am văzut proporţiile acestei catastrofe care a distrus un număr mare de locuinţe, a pus în situaţia de a-şi părăsi căminele zeci de mii de oameni, a afectat întreprinderile din oraşul dumneavoastră. Am vizitat ieri şi astăzi şi alte judeţe care, de asemenea, au avut de suferit în aceste zile. Desigur tovarăşi, nu este locul acum să începem să ne plîngem. Trebuie să remarc că toţi locuitorii, organizaţiile de partid, comuniştii au acţionat cu hotărâre pentru a face faţă puhoiului de apă, pentru a limita în măsură cât mai mare posibilă efectele acestei catastrofe. Doresc să adresez mulţumiri tuturor celor care la chemarea partidului au acţionat astfel. În aceste momente grele, un ajutor preţios au acordat unităţile militare, ofiţerii şi oştenii forţelor noastre armate. Cred că se cuvine să le adresăm mulţumiri, şi, în calitatea mea de comandant suprem , să-i felicit pentru felul în care au răspuns la chemarea partidului. (Aplauze puternice, se scandează P.C.R.).

Încă mai sunt cartiere sub apă. Se desfăşoară lucrările pentru a salva tot ce se poate din avutul oamenilor muncii. Trebuie grăbite aceste lucrări, făcute eforturi şi mai mari pentru a reduce cît mai mult pagubele provocate de aceste inundaţii catastrofale.

De pe acum, tovarăşi, trebuie să ne gîndim la măsurile pentru refacerea locuinţelor şi a întreprinderilor. Comitetul Central şi guvernul au luat măsuri şi vor acorda tot ajutorul necesar pentru ca într-un timp scurt viaţa să reintre în normal. Desigur, acest ajutor trebuie folosit cît mai bine şi aceasta se poate face numai cu participarea activă a tuturor cetăţenilor. Eu sunt convins că nu va exista cetăţean care, să nu participe din toate puterile la normalizarea situaţiei, la crearea condiţiunilor ca viaţa să reintre în scurt timp în normal. (Aplauze prelungite).

Desigur, pagubele sut deosebit de mari. Încă nu am reuşit să le evaluăm. Dar din ceea ce am discutat în judeţele în care am fost, din ceea ce am văzut, îmi dau seama că ele se vor ridica la miliarde de lei. Fără îndoială, tovarăşi, aceasta ne va crea unele greutăţi, dar suntem hotărîţi să facem totul ca în cel mai scurt timp, în toate aceste judeţe, ca şi în judeţul dumneavoastră, viaţa să reintre în normal, totodată şi producţia. Vom ajuta cetăţenii care au avut de suferit şi ale căror locuinţe au fost distruse, să-şi refacă locuinţele. În strînsă unitate, muncind cu elan, vom înfrînge toate greutăţile. Sîntem convinşi că vom reuşi tovarăşi. Dispunem de forţele necesare pentru a trece acest moment greu. (Apauze vii, se scandează P.C.R.).

Nu doresc acum să vorbesc mai mult, pentru că nu este timpul de vorbă. Ceea ce doresc este să vă spun să aveţi deplină încredere că partidul, Comitetul nostru Central, guvernul, vă va acorda tot ajutorul ca viaţa să reintre cît mai iute în normal. Vă doresc multă sănătate şi succes, tovarăşi. (Aplauze puternice, urale, se scandează „Ceauşescu-Ceauşescu)” (Cronica Sătmăreană).

inundatii1

inundatii2

inundatii3

inundatii4

Ceausescu1

Ceausescu2

Ceausescu3

Ceausescu4

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.