Concursul literar „Mihai Eminescu”, la românii din dreapta Tisei

Negresti1

Negresti2

Sâmbătă, 6 februarie, în localitatea Apșa de Mijloc, raionul Rahău, din Ucraina s-a derulat o amplă manifestare culturală pusă sub semnul poetului nepereche, Mihai Eminescu.

La inițiativa Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, prin inimosul om de cultură dr. Ion Mihai Botoş, şi a școlii medii de gr. I-III Apșa de Mijloc, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi și al partenerilor: Primăria și Centrul cultural Sighetu Marmației, Primăria și Casa orășenească de cultură Negrești-Oaș, Biblioteca județeană „Petre Dulfu”, Muzeul Maramureșan, Asociația „Morărița”, Oradea, s-a desfăşurat a X-a ediţie a concursului literar „Mihai Eminescu”.

Concursul a fost precedat de un parastas de pomenire a poetului, moment desfăşurat la biserica strămoşească din Apșa de Mijloc. Apoi, la școală, a urmat concursul propriu-zis, la eveniment participând 117 elevi de la şcolile româneşti din Apşa de Mijloc, Dobric, Plăiuţ, Biserica Albă din raionul Rahău și Slatina, Apşa de Jos, Topcino, Strâmtura, Bouţu Mic, Cărbuneşti din raionul Teceu. De la Ujgorod, au participat două studente, iar de la Sighetu Marmaţiei o elevă a Colegiului Naţional „Dragoş Vodă”.

Copiii s-au întrecut în a exprima prin grăire şi simţire frumuseţea versului eminescian, iar un juriu de specialitate, format din profesorii: dr. Natalia Lazar, președintele juriului, conf. univ. dr. Delia Suiogan, dr. Ioan Petrovai, Tiberiu Moraru și Ramona Buhai, a avut dificila misiune de a desemna câştigătorii.

Au fost decernate numeroase premii și diplome speciale la categoriile recitare, interpretare muzicală și interpretare dramatică. Dintre premianţi amintim pe: Maria Borca (Bouţu Mic), Elena Opriş (Apşa de Jos), Carolina Vlad (Plăiuţ), Ion Smerega (Cărbuneşti), Ariana Migali (Apşa de Mijloc), Alina Opriş (Topcino), Daniela Dechet (Plăiuţ), Augustina Grin (Slatina), Lenuţa Ţubera (Apşa de Jos), Carolina Dan (Plăiuţ), grupul din Poroşcovo, Anghelina Iovdii şi Andreea Chiş.

Pe lângă membri ai comunităţii româneşti din Transcarpatia au fost prezenți: ES Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuți, prefectul județului Maramureș, însoțit de o delegație a Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, delegația din Oradea, condusă de dl. Tiberiu Morar, delegația din Sighet, condusă de directorul Muzeului Maramureșului, Gh. Todinca, delegația din Valea Vișeului, condusă de dl. Ion Petrovai, grupul din Poroșcovo condus de Vasile Lacatoș și reprezentanta județului Satu Mare, Natalia Lazar.

Au fost momente de profundă emoţie accentuată, parcă, de dulcea rostire în graiul maramureşean, iar, în final, strădania copiilor a fost răsplătită cu numeroase premii, constând în cărţi şi diplome. Orașul Negrești-Oaș, partener la acest eveniment, a oferit plachete aniversare întru amintirea acestui moment important al culturii române, aniversarea poetului național Mihai Eminescu în comunitatea românească din Maramureșul istoric din dreapta Tisei.

Încă o dată spiritul eminescian a fost acela care a unit românii de pretutindeni, confirmându-se faptul că Mihai Eminescu este „expresia integrală a sufletului românesc”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.