Probleme cu plățile și la APIA Satu Mare

apia

Softul implementat la APIA, cel care permite plata subvenţiei pe suprafaţă s-a blocat în noaptea de 23 spre 24 noiembrie, astfel încât controlul administrativ al dosarelor se lasă mult așteptat. Procesarea îngreunată a dosarelor poate duce la întârzieri la plata unică pe suprafață, de 53 de euro la hectar, bani pe care fermierii ar trebui să îi primească în perioada 16 octombrie-30 noiembrie 2015.

Salvarea se pare că a venit în această seară (azi, 25 noiembrie), procesarea datelor fiind posibilă prin folosirea unei noi aplicații care va permite finalizarea la timp a verificărilor administrative a dosarelor, susțin reprezentanții APIA.

„Aplicația inițială merge prost. Nu reușim să facem controlul administrativ al dosarelor decât foarte greu, unul câte unul”, spune directorul executiv al APIA Satu Mare, Gheorghe Mihalca. Potrivit acestuia, în seara acestei zile șefii APIA de la nivelul județelor au fost informați printr-un e-mail că folosind o altă aplicație, dosarele vor putea fi controlate administrativ, iar procedeul își va relua cursul firesc.

„Asta presupune ca în 12-24 de ore să se facă controlul administrativ al tuturor dosarelor, iar plata efectivă către fermieri să se facă până la sfârșitul lunii sau la începutul lunii decembrie”, ne-a declarat Mihalca.

Problemele create odată cu blocarea sistemului informatic sunt legate de avansurile la plata unică pe suprafață – SAPS 2015, în sumă de 53 de euro la hectar, pe care fermierii ar trebui să o primească în perioada 16 octombrie-30 noiembrie 2015.

Potrivit șefului APIA Satu Mare, la nivel de județ au fost înregistrate un număr de 20.400 de dosare din care la controlul administrativ intră aproximativ 18.000 „iar diferența de până la 20.400 vor intra după finalizarea controlului prin teledecție sau în mod clasic în teren”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.