Sătmăreancă cu o malformație gravă a vaselor din creier, operată în Franța

 

foto2 foto3
foto1

În cursul zilei de azi, 13 octombrie, a fost adusă în țară cu o ambulanță pe la PTF Petea o fetiță de 13 ani, care a fost operată la o clinică din Franța. Pacienta suferă de o malformație arteriovenoasă, a cărei tratament nu a fost posibilă în România. Copila este în plasament la o familie din Culciu Mic.

Potrivit medicilor, fetița s-a născut cu o malformație congenitală arteriovenoasă a vaselor cerebrale. Problemele de sănătate ale fetiței s-au agravat în cursul lunii august, când copila a suferit o hemoragie la nivelul cerebelului.

Au urmat apoi internări la Spitalul Clinic de Urgență Cluj-Napoca, apoi la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni”. Toate soluțiile terapeutice pentru fetiță au fost analizate și considerate riscante datorită localizării malformației. În cele din urmă, remediul a fost găsit în Franța la Centre Hospitalier Universitaire Limoge.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SJA Satu Mare, pacienta a fost transportată în Franța săptămâna trecută luni (5 octombrie), după care a fost supusă unei intervenții chirurgicale extrem de sofisticate la nivelul vaselor verebrale.
Intervenția a fost o reușită, astfel că starea de sănătate a fetei s-a ameliorat destul de mult. Cu toate acestea, medicii spun că operația de săptămâna trecută este doar o primă etapă dintr-un șir de intervenții chirurgicale la care pacienta va fi supusă în viitor.

Tânăra de 13 ani a fost transportată în Franța cu o ambulanță, fiind supravegheată pe drum de către un medic de la Serviciul Județean de Ambulanță Satu Mare.

Pe parcursul internării, fetița a fost însoțită de asistenta maternală la care se află în plasament.

Directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Satu Mare, Mariana Dragoș ne-a declarat că „noi am fost cei care am apelat la Ambulanță și am plătit toate costurile. Totodată, am fost ajutați și de sponsori. Ne-am luptat foarte mult pentru a salva viața acest copil. Prima dată fetița a fost dusă la Cluj, de unde apoi la București, unde ni s-a spus că nu poate fi operată în România. Am găsit această clinică în Franța, specializată pe asemenea cazuri și ne-am luptat ca să o putem duce acolo ca să-i salvăm viața. Nu s-a știut de această boală, problemele au apărut pe parcurs. Este vorba despre o malformație congenitală, deci o boală cu care fetița s-a născut. Dar acum sperăm că totul va intra pe un făgaș normal”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.