Ucenicia la locul de muncă

ucenicie

Potrivit noilor prevederi legale, ucenicia la locul de muncă se adresează persoanelor cu vârsta de peste 16 ani care doresc să se concentreze pe învățare pornind de la situațiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupații direct la locul de muncă.

Ucenicul va încheia un contract individual de muncă de tip particular, pe perioadă determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator. Acesta din urmă se obligă să îi asigure plata salariului și toate condițiile necesare formării profesionale.

Durată contractului de ucenicie se stabilişte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul respectiv. Astfel, pentru dobândirea de competenţe corespunzătoare „nivelului 1” de pregătire, ucenicul va încheia contractul pe 12 luni, pentru „nivelul 2” pe 24 de luni iar pentru „nivelul 3” pe 36 de luni.

Totodată, salariul de bază lunar stabilit în contractul de ucenicie trebuie să fie cel puţin egal cu salariul de bază minim pe ţară pentru un program de 8 ore pe zi. Angajatorul care încheie un contract de ucenicie pe perioada derulării acestuia, poate solicita şi beneficia la cerere de 60% din valoarea indicatorului de referinţă al asigurărilor pentru şomaj prevăzută în Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

În vederea formării profesionale a ucenicului, angajatorul are obligația să asigure ucenicului accesul la pregătire teoretică și practică, precum și toate condițiile necesare pentru ca furnizorul de formare profesională autorizat și coordonatorul să își îndeplinească sarcinile în ceea ce privește formarea ucenicului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.