„Semnal de alarmă privind siguranța sătmărenilor”

cosmin-andreica

Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP), Biroul Teritorial Satu Mare reclamă modul deficitar în care este organizat programul de lucru la nivelul IPJ Satu Mare. Potrivit sindicaliștilor, orarul de lucru stabilit prin Dispoziția nr. 666/23.03.2015 prevede că polițiștii de la judiciar (cei care instrumentează dosare penale de furturi, tâlhării, violențe, înșelăciuni etc.) lucrează doar de luni până vineri, de la 08.00 la 16.00.

„Aceeași situație se regăsește și în cadrul programului de lucru stabilit la nivelul serviciului rutier, unde polițiștii sunt planificați doar pe două schimburi, adică de la 06.00-14.00 și 14.00-22.00, iar tocmai în intervalul 22.00-06.00 când este cel mai probabil să întâlnești conducători băuți, vitezomani, care nu posedă permis de conducere sau de ce nu, infractori care își transportă lucrurile furate pe drumurile naționale, nu există în serviciu nici un polițist rutier”, spune președintele SNAP Satu Mare, agentul principal de poliție, Cosmin Andreica.

În continuare vă prezentăm poziția SNAP Satu Mare cu privire la acest aspect, așa cum reiese dintr-un comunicat de presă remis azi, 9 iunie, redacției noastre:

„Semnal de alarmă privind siguranța sătmărenilor

În timp ce șefi de la vârful conducerii Poliției sătmărene sunt preocupați cu dosarele lor de corupție, cetățenii cinstiți ai orașului Satu Mare se află într-un real pericol în fiecare zi a săptămânii după ora 16.00, dar și sâmbăta și duminica. Și totul pornește de la o decizie controversată luată de conducerea I.P.J. Satu Mare cu privire la programul de lucru al polițiștilor de la judiciar dar și din cadrul serviciului rutier.

Pe înțelesul tuturor, este vorba despre o dispoziție a inspectorului șef, dispoziție ce poartă parcă un număr predestinat, Disp. Șefului I.P.J. Satu Mare 666/23.03.2015, care prevede că toți polițiștii de la judiciar (cei care instrumentează dosare penale de furturi, tâlhării, violențe, înșelăciuni etc.) lucrează doar de luni până vineri, de la 08.00 la 16.00. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că nici un polițist de la judiciar nu se află în serviciu după ora 16.00, iar în aceste condiții, hoții, tâlharii, interlopii dar și alte categorii de infractori își pot vedea nestingheriți de activitatea lor infracțională.

După cum bine știți, în ultimele luni s-au înregistrat câteva zeci de spargeri de locuințe în municipiul Satu Mare, dar și câteva infracțiuni de mare violență, toate pe fondul lipsei polițiștilor de la judiciar, în civil, în stradă. Cu toate că existe patrule de poliție din cadrul compartimentului de ordine și siguranță publică, acestea sunt formate din polițiști în uniformă, cu elemente reflectorizante, cu autospeciale inscripționate, care, prin urmare nu pot acționa la fel cum ar face-o niște efective de polițiști în civil. Să nu mai vorbim că unii șefi au pretenția ca și aceste patrule de ordine publică să patruleze la vedere, sub bec, ca atunci când vin ei în control să nu fie nevoiți să le caute prea mult.

Și pentru a sublinia și mai mult pericolul la care sunt expuși astăzi sătmărenii, exemplificăm nenumăratele cazuri de comitere a infracțiunilor, care culmea au loc după ora 16.00, și la care polițiștii de la judiciar sunt chemați din timpul lor liber, astfel că ajung de fiecare dată după ce locuința a fost spartă, după ce omul a fost tâlhărit sau după ce persoana a fost deja lovită în cap. Iar mai apoi, ajung să fie luați la rost de acei cetățeni fiind întrebați retoric „Unde a fost poliția până să mi se întâmple așa ceva?!”.

Aceeași situație se regăsește și în cadrul programului de lucru stabilit la nivelul serviciului rutier, unde polițiștii sunt planificați doar pe două schimburi, adică de la 06.00-14.00 și 14.00-22.00, iar tocmai în intervalul 22.00-06.00 când este cel mai probabil să întâlnești conducători băuți, vitezomani, care nu posedă permis de conducere sau de ce nu, infractori care își transportă lucrurile furate pe drumurile naționale, nu există în serviciu nici un polițist rutier. De aceea, sfătuim toți cetățenii de bună credință să nu circule în intervalul 22.00-06.00 pe drumurile naționale pentru simplul fapt că nu are cine să-i protejeze împotriva celor care încalcă regulile de circulație. La fel ca și în cazul polițiștilor judiciariști, și polițiștii rutieri sunt chemați de acasă, din timpul de refacere a capacității de muncă, după ce accidentul a avut loc, victimele au fost transportate la spital iar vinovatul probabil deja este fugit de la locul accidentului.

Ne întrebăm spre ce direcție se îndreaptă acest „management” al conducerii I.P.J. Satu Mare în condițiile în care cea mai importantă componentă a muncii de poliție, respectiv PREVENIREA, este lăsată în voia Domnului. Este inadmisibil ca un serviciu de utilitate publică să nu fie asigurat 24 de ore din 24, mai ales pentru structurile judiciare și rutiere ale I.P.J. Satu Mare. Toate acestea în condițiile în care există prevederi exprese și imperative referitoare la obligativitatea asigurării continuității serviciului polițienesc ce se regăsesc atât în Legea privind Statutul polițistului cât și într-un ordin comun al M.A.I. și al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Organizația noastră ține să precizeze că această situație nu este agreată nici de polițiștii care sunt chemați din timpul liber, fără a beneficia de sporul de noapte în cazul în care evenimentul este între 22.00-06.00 și fără ca aceștia să poată înțelege de ce sunt obligați să vină la serviciu toți deodată, iar singura muncă de poliție să se desfășoare în birou, soluționând dosarele penale care au fost înregistrate tocmai din cauza lipsei de personal după ora 16.00. Așteptăm o reacție și din partea instituției Prefectului, al cărei reprezentant are atribuții exprese pe această linie: „Acţionează pentru apărarea ordinii de drept, a liniştii publice şi siguranţei cetăţeanului, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, în condiţiile prevăzute de lege”

Până când se vor lumina cei responsabili de situația actuală și vor lua măsuri pentru planificarea polițiștilor în serviciu pe toată durata celor 24 de ore, singura opțiune pentru cetățeni este să se roage Celui de Sus pentru a nu fi ei victimele unor infracțiuni în fața cărora nu este nimeni să îi protejeze”.

Un Comentariu la "„Semnal de alarmă privind siguranța sătmărenilor”"

  1. Pingback: Care este poziția Poliției Satu Mare față de acuzațiile sindicatului | Satmareanul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.