Castelul Wesselényi și conacul Degenfeld

Conacul Degenfeld

Alte două obiective turistice deosebit de frumoase ale județului Satu Mare sunt Castelul Wesselényi și conacul Degenfeld din localitatea Hodod.

Hododul apare în documente începând cu anul 1210. Istoria târgului și a cetății se leagă de cea a familiei nobiliare Jakcs, în posesia căreia s-a aflat până la stingerea ultimilor săi descendenți. În 1584, principele István Bathory îi dăruiește cetatea Hododului, împreună cu târgul Jiboului și alte 17 posesiuni, lui Francisc Wesselényi, trezorier și consilier apropiat al principelui, la doar doi ani după ce îi oferise acestuia titlul de baron. Două secole mai târziu, familia se va separa în cele două ramuri, cea de Jibou și cea de Hodod, prin István Wesselényi, respectiv Francisc Wesselényi. Mărturie a trecutului nobiliar al localității stau azi cele două reședințe somptuoase construite de familia Wesselényi – Castelul Wesselényi și Conacul Degenfeld, una în stilul barocului târziu, iar cealaltă în stil eclectic.

Castelul Wesselényi a fost ridicat în anul 1761, dar planurile arhitectonice au fost modificate 10 ani mai târziu, fără să-și piardă însă caracteristicile principale concepute anterior. În anul 1787, întregul ansamblu, cuprinzând castelul, curtea și construcțiile anexe, erau în stare de funcționare. Este vizibilă de altfel intervenția mai multor arhitecți în realizarea clădirii, la nivelul ferestrelor, al cornișei și în ritmicitatea arcadelor. Edificiul cunoscut ca fiind Conacul Degenfeld este mai nou decât cel construit de bătrânul Wesselényi Ferenc și soția Rhédey Zsuzsanna. Acesta din urmă a fost terminat și moștenit de Farkas, cel mai mare dintre fiii săi. El a avut 4 fete și doi băieți, József și Farkas, cel de-al doilea moștenind castelul, în timp ce lui József i se construiește unul nou, când se căsătorește cu Rachel Kendeffy. Pe peretele noului castel poate fi văzut blazonul dublu al familiilor Wesselényi și Kendeffy. Nepoata lui József, Wesselényi Teréz, se căsătorește în 1882 cu Christoph von Dégenfeld-Schönburg, un nobil de origine germană. Castelul devenit Dégenfeld este moștenit de urmașii acestuia. Castelul și minunatul parc care îl înconjura au fost naționalizate în 1946, de la Maximilian Degenfeld Schönburg. După 60 de ani, castelul reintră în proprietatea grofului Dégenfeld Pál, care îi renovează acoperișul și drenează apa din jurul clădirii, după care îl dă în folosință, pe 39 de ani, Episcopiei Reformate de Piatra Craiului. În concluzie, în comuna Hodod se află unul dintre cele mai reprezentative ansambluri de arhitectură civilă barocă din Transilvania.

Palatul Wesselényi a fost un timp sediul primăriei, dar e departe însă de a fi un sediu administrativ tipic. Accesul nu se face direct din stradă, ci intrând pe o poartă decorată cu urne baroce, mergând pe o alee ce se deschide într-o curte încadrată de anexe și apoi cotind pe o potecă străjuită de arbori seculari. În plus, acoperișul înalt, cu pantă frântă, volutele și blazoanele sculptate cu măiestrie ce decorează fațadele, trădează originea nobilă a clădirii și funcțiunea ei anterioară. Din punct de vedere al conservării, ansamblul se află într-o stare relativ bună. În proprietatea familiei Wesselényi până la naționalizare, clădirea a fost tratată cu oarecare respect în perioada comunistă și retrocedată urmașilor după 1990. Decorațiunea barocă a palatului s-a păstrat în totalitate, la fel tâmplăria și obloanele. În interior, se mai pot încă vedea lambriurile, șemineele, ancadramentele și stucaturile originale.

Mai multe detalii despre obiectivele turistice ale județului Satu Mare se pot obține de la reprezentanții Centrului Județean de Informare Turistică din Piața Libertății, nr. 21, Satu Mare, la numărul de telefon 0261 805 102 sau scriind la adresa de e-mail: turism@judetulsatumare.info.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.