Trei judecători orădeni cercetați de DNA sub acuzația că l-au scăpat de pușcărie pe Vasile Lucuț

Lucut1

vasile-lucut

Bănuiți că în 2011 l-au ajutat pe patronul SC Unicarm SRL, Vasile Lucuț, să scape de pușcărie, judecătoarea Mihaela Pătrăuș (foto centru sus) de la Curtea de Apel Oradea (CAO) și foștii ei colegi Traian Munteanu (foto stânga) și Mircea Pușcaș (foto dreapta) s-au ales cu dosar penal. Dacă la vremea respectivă achetatorii nu au putut dovedi nimic, de curând aceștia au reluat cercetările învinuindu-i pe cei trei magistrați de abuz în serviciu și favorizarea infractorului.

Acuzațiile au ca punct de pornire o poveste mai veche a cărei protagoniști sunt afaceristul Vasile Lucuț și inspectorul sanitar-veterinar din Satu Mare, Călin Leahu. În timpul unui control efectuat în vara anului 2004, Lucuț l-a agresat pe Leahu chiar în incinta fabricii Unicarm. Dosarul a avut un parcurs sinuos. Astfel, în octombrie 2004, Parchetul l-a scos pe Lucuț de sub urmărire pentru fapta de ultraj, pentru care risca pușcărie între 6 luni și 3 ani. Lucuț a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de loviri sau alte violențe pentru care legea prevede o pedeapsă de 1-3 luni sau chiar o simplă amendă.

Cazul a ajuns la Judecătoria Satu Mare, după care a fost retrimis la Parchet pe motiv că încadrarea corectă a faptei a fost cea de ultraj. Dosarul a stat la Parchet vreo 4 ani, după care a fost retrimis judecătorilor în 2009. În 2010, Vasile Lucuț a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare și la plata unor despăgubiri în valoare de 50.000 de lei către Călin Leahu.

Pe 17 martie 2011, soluția a fost declarată definitivă de CAO. Surpriza vine însă după trei luni când un complet alcătuit din Mihaela Pătrăuș, Mircea Pușcaș și Traian Munteanu a admis o contestație în anulare formulată de patronul Unicarm împotriva sentinței de condamnare. În contestație Lucuț arăta că a primit două soluții definitive pentru aceeași faptă și anume, una pe data de 18 octombrie când procurorii l-au scos de sub urmărire penală și una de condamnare în 2011.

Pe motiv că primul proces, cel soluționat de trio-ul de judecători, s-a desfășurat fără ca partea vătămată, Călin Leahu, să fie înștiințată și în urma demersurilor acestuia dezbaterile au fost reluate de un alt complet.

În 2013 au intrat „pe fir” procurorii DNA care au stabilit că în dosar au fost „intervenții”. Despre ce este vorba? Doi polițiști, fostul șef de la Investigații Criminale din Satu Mare, Vlad Boșca și subordonatul său de la același serviciu, Felician Jurj, au intervenit, potrivit procurorilor, pe lângă comisarul șef Gheorghe Pătrăuș, șeful Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Oradea să încerce obținerea unei soluții favorabile pentru Lucuț. Gheorghe Pătrăuș nu este nimeni altul decât soțul judecătoarei Mihaela Pătrăuș.

Procurorii dispun și de înregistrările unor discuții între Boșca, Jurj și Pătrăuș, într-un limbaj codat în care Lucuț era numit „unchiul” iar judecătoarea Pătrăuș „doamna doctor”.

Este interesant faptul că soțul judecătoarei a fost cercetat doar pentru mărturie mincinoasă, și în cele din urmă scos de sub urmărire penală. În ciuda înregistrărilor care demonstrează că Gheorghe Pătrăuș a discutat cu Jurj și Boșca, soțul judecătoarei nu a fost cercetat pentru trafic de influență. Judecătorii bănuiți că au rezolvat dosarul nu au fost nici ei inculpați.

Revenind la cazul celor trei judecători, DNA Oradea a reluat cercetările în dosarul acestora. De această dată, pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului, infracţiuni pe care procurorii cred că le pot dovedi.

Informaţia a fost făcută publică în rechizitoriul prin care, pe 9 martie, Vasile Lucuț a fost trimis în judecată alături de primarul Beiuşului, Adrian Domocoş.

Potrivit actului de acuzare, există „date şi indicii” că judecătorii „şi-au îndeplinit defectuos atribuţiile, distorsionând realitatea şi aplicând cu rea-credinţă dispoziţiile legale incidente”, astfel întât „i-au acordat un ajutor condamnatului Lucuţ Vasile, în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a acestuia şi executării pedepsei”, aducând atingere intereselor legitime ale Curţii de Apel Oradea, „afectând grav încrederea justiţiabililor în această instituţie chemată să aplice legea şi să înfăptuiască actul de justiţie”.
Sursa foto: www.ebihoreanul.ro

2 Comentarii la "Trei judecători orădeni cercetați de DNA sub acuzația că l-au scăpat de pușcărie pe Vasile Lucuț"

  1. Pingback: Magistrații care au judecat dosarul de ultraj a lui Vasile Lucuț, citați la DNA | Satmareanul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.