De vorbă cu Valeriu Neagu despre marea familie a CSM Satu Mare

Valeriu-Neagu2
Este dascăl de profesie, director de școală și un împătimit al sportului, fapt pentru care, cu mai bine de doi de zile în urmă a acceptat să ia în mâini frâiele Clubului Sportiv Municipal (CSM) Satu Mare. Spune că cel mai important obiectiv al său este atragerea tinerilor către sport, către mișcare, deoarece „sportul înseamnă sănătate” și „unde se face sport acolo nu intră doctorul”.
Valeriu Neagu, este directorul adjunct al Colegiului Tehnic de Transporturi și Telecomunicații „Ion I. C. Brătianu” din Satu Mare, iar din 20 septembrie 2012, îndeplinește și funcția de președinte al CSM Satu Mare. De-a lungul carierei sale, Valeriu Neagu s-a dovedit a fi un bun pedagog și un excelent om de sport, sub președinția căruia CSM Satu Mare reușește să aducă tot mai multe medalii de la competițiile naționale și internaționale la care participă.

Redactor: Înainte de a vorbi despre CSM Satu Mare și implicit despre mișcarea sportivă din orașul nostru, vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră. Cine este profesorul Valeriu Neagu?
Valeriu Neagu: Sunt sătmărean prin „adopție” din 1986, dar cunosc orașul Satu Mare din 1971. Mi-am finalizat studiile la Institutul de Educație Fizică și Sport (IEFS) București, având specializarea de bază fotbalul, dar am practicat și volei de performanță la IEFS Universitatea București, unde am fost jucător de ligă națională. Dacă mă întrebați ce sport îmi place nu cred că aș putea alege o anumită ramură sportivă. Toate sporturile îmi sunt egale. Astfel că dragostea mea se împarte pentru toate secțiile pe care le avem în cadrul CSM Satu Mare. Aici am creat deja o familie. Prin ședințele săptămânale pe care le avem, ne spunem necazurile și bucuriile și nu în ultimul rând, învățăm unii de la alții. Este o ședință a familiei, un adevărat sfat de familie.
R.: Dacă tot ați adus vorba despre CSM Satu Mare vă întreb: De ce acceptă un dascăl, un excelent pedagog, cu o carieră bine consolidată în domeniul învățământului, funcția de președinte al unui club sportiv?
V. N.: Vă spun sincer că la început am stat în cumpănă, știind că va fi greu să-i mulțumești pe toți și să aduci toate sporturile la un rezultat cât mai bun. Vă dați seama că, în prezent, avem opt secții sportive. Este vorba despre secțiile de: baschet, handbal, volei, popice, karate, judo, înot și scrimă. Înainte de venirea mea a fost mai ușor, deoarece erau doar două secții, baschetul și handbalul. Acum sunt opt. E mult mai dificil dar eu zic că am reușit să facem față. În fine, am dat concurs pe post, am câștigat concursul. Sunt președintele CSM Satu Mare din 20 septembrie 2012 și am mandat până în 2017.
R.: Care sunt principalele obiective cu care ați pornit la drum la preluarea mandatului de președinte al CSM Satu Mare?
V. N.: Principalul obiectiv pe care mi l-am propus a fost, și este în continuare, promovarea sportului sătmărean și atragerea tinerilor către sport, către mișcare, deoarece fondurile și bugetul care ni s-au pus la dispoziție sunt ale sătmărenilor și ei trebuie să beneficieze de serviciile acestui club.
Am obținut o serie de performanțe. Uitați-vă, spre exemplu, la volei. Echipa face performanță, iar din spate vine pepiniera noastră. Fetele au demonstrat că se poate face performanță și să joci de la egal la egal cu marile echipe ale voleiului românesc. Desigur, le lipsește experiența, dar în câțiva ani voleibalistele noastre vor fi râvnite de multe cluburi din țară.
Exemplele pot continua. Karate-ul adună sute de copii, iar judo-ul la fel. Aici trebuie să amintesc de colaborarea bună pe care o avem cu domnul Mihaly Terely, care este angajatul clubului nostru. Înotul este o secție mai nouă a clubului dar în continuă dezvoltare, iar scrima și baschetul sunt sporturi care se leagă de Satu Mare prin tradiție.
Deși echipa de baschet nu este la cotele sale obișnuite, facem tot posibilul să revenim acolo unde ne este locul în ierarhia națională. Obișnuiesc să spun că oricare club din țară care are în componența sa handbaliști din Baia Mare, acel club are echipă. La fel, fiecare formație de baschet din țară care a avut sportivi din Satu Mare, a avut echipă. La scrimă la fel. Satu Mare este o adevărată școală de scrimă. Orașul nostru a dat campioni europeni, mondiali, vicecampioni olimpici, de campionii naționali nici nu mai vorbesc.
R.: Dacă știu bine avem baschetbaliste originare din Satu Mare care s-au remarcat în cadrul unor echipe din occident …
V. N.: Așa este. Observația dumneavoastră este pertinentă. Spre exemplu, o avem pe sătmăreanca Diana Mihalic, care la un moment a fost căpitanul naționalei Germaniei. Andrea Horn, o altă sătmăreancă, a fost, de asemenea, componentă a naționalei Germaniei. De asta vă spun că Satu Mare are tradiție în baschet și scrimă. Așa cum Baia Mare este o școală a handbalului, Satu Mare a dat lumii mari baschetbaliști și scrimeri. Drumul spre performanță este extrem de lung și greoi, însă prin atragerea tinerilor către CSM Satu Mare avem toate șansele ca să dăm lumii, și în viitori, mari performeri ai lumii sportive. În prezent avem seniorii pe lângă care cresc copiii, pepiniera noastră de sportivi.
R.: Revenind la echipa de volei, trebuie spus că fetele noastre sunt considerate, pe bună dreptate, „revelația sezonului”. Cum vedeți viitorul acestei echipe?
V. N.: O să vedeți că nu peste mult timp, jucătoarele noastre de volei vor fi râvnite de multe echipe. Sătmărenii încă nu își dau seama despre acest lucru. Echipa de volei este o forță și asta s-a demonstrat și în cadrul campionatului. E adevărat, încă sunt foarte tinere, dar în câțiva ani vom vorbi despre un adevărat fenomen, și anume, de cel al voleiului sătmărean.
R.: Așa cum bine știm, performanță nu se poate face fără bani. Cum se prezintă bugetul clubului?
V. N.: Bugetul din anul acesta este unul de supraviețuire. De aceea, căutăm să suplinim golurile prin sponsori, dar este foarte greu. Consiliul Local a spus că nu sunt fonduri. Eu le-am spus și domnilor consilieri să vină la antrenamente și să vadă câți copii antrenăm noi, după care sunt liberi să decidă asupra bugetului pe care doresc să-l aloce clubului municipal. Dacă în străinătate factorii de decizie ies la sport, la noi nu se întâmplă așa. Deși poate nu ar trebui să o spun, dar nu mă pot abține. Manifestările sportive care sunt organizate de anumite grupări cu iz politic, sunt frecventate de oameni care fac parte din acele formațiuni politice. Deși sportul este pentru toți. Sportul nu ar trebui să aibă coloratură politică, și ar trebui să unească, nu să dezbine.
R.: Vă propun să ne întoarcem puțin la dumneavoastră. Ce hobby-uri are Valeriu Neagu?
V. N.: Pescuitul și grădinăritul mă relaxează deși nu prea mai am timp de a le practica.
R.: Cum vedeți viitorul sportului sătmărean?
V. N.: Sportul sătmărean este în plină evoluție. Eu cred că sunt perspective extraordinare. Să vă dau doar un exemplu. Suntem mai aproape ca niciodată de contractul de atribuire a lucrărilor la Sala polivalentă. De asemenea, domnul primar, Dorel Coica, este în tratative cu Federația Română de Popice pentru construirea unei săli moderne de popice și bowling la Satu Mare. Sala va avea opt piste, patru pentru amatori și patru pentru profesioniști. Astfel că, totul va fi asdigurat pentru a face mișcare și performanță sportivă. Aceste investiții vor atrage după sine dezvoltarea orașului, deși foarte puține persoane văd asta în momentul de față. Avem copii de valoare, antrenați de tehnicieni extraordinari, cu performanțe semnificative în spate. Totul depinde doar de modul în care ne vom valorifica acest extraordinar potențial pe care îl avem. Dar mă bucură faptul că suntem pe drumul corect, iar rezultatele nu o să întârzie să apară.

Un Comentariu la "De vorbă cu Valeriu Neagu despre marea familie a CSM Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.