„Statuia Eroului Necunoscut” costă circa 100.000 de euro

statuie

Primarie

Refacerea „Statuii Eroului Necunoscut” și amplasarea acestuia în Centrul Vechi al Sătmarului, a fost tema conferinței de presă organizate azi, 5 martie, în Sala de ședințe a Consiliului Local. Potrivit unor calcule estimative, refacerea acestei statui este în valoare de aproximativ 100.000 de euro.

La întâlnirea cu jurnaliștii au participat prefectul Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean (CJ), Adrian Ștef, primarul municipiului reședință de județ, Dorel Coica, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Satu Mare, Mircea Blideran, reprezentanți ai filialei sătmărene a Asociației „Cultul Eroilor” și directorul de cabinet al președintelui CJ, Claudiu Sulea.

În luarea de cuvânt Blideran a făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei statuii a cărei piatră de temelie a fost așezată în data de 24 septembrie 1922. Statuia realizată la acea vreme de artistul Gheorghe Toader, a fost amplasată în Centrul Vechi al orașului Satu Mare, pe locul în care azi se află Troița și a fost ridicată în cinstea soldaților români căzuți pe fronturile Primului Război Mondial. După 1940, statuia a dispărut fără urmă, după ce Ardealul de nord-vest a fost cedat Ungariei, în urma Diktatului de la Viena din vara aceluiaşi an.

Astfel, autoritățile s-au gândit la refacerea acestui monument. „Consider că acest monument ar putea fi un obiectiv important pentru orașul nostru”, a declarat Ștef. De asemenea, edilul Sătmarului a spus că Primăria îmbrățișează și susține acest proiect, iar prefectul a subliniat faptul că sumele necesare realizării acestui monument s-ar putea strânge din acel procent de 2% din impozitul pe venit. „Ar fi frumos ca acest monument să fie inaugurat în 2016, când se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial”, a spus prefectul.

Potrivit unor calcule estimative, realizarea monumentului se ridică la suma de 100.000 de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.