Liceului Teoretic German „Johann Ettinger”, implicat într-un proiect european

lituania

În cadrul Liceului Teoretic German „Johann Ettinger” din Satu Mare se desfășoară proiectul Erasmus + „International Hi 5 Career Portofolio”, la activitățile căruia participă elevi și profesori din șase țări: Turcia, Lituania, Polonia, România, Grecia și Italia.

Obiectivul principal al acestui proiect este consilierea și orientarea în carieră a elevilor de liceu din cadrul școlilor partenere în proiect, precum și instruirea profesorilor din aceste școlii pentru a putea deveni consilieri eficienți în orientarea profesională a elevilor.

Sarcinile proiectului se vor concentra pe aprofundarea conștiinței de sine a tinerilor (descoperirea talente, aptitudini profesionale, factorii demotivanți, reflecții cu privire la dezvoltarea de sine) și asigurarea cu cunoștințele teoretice și practice relevante în contextul de planificare și dezvoltare a carierei.

Prima întâlnire din cadrul proiectului a avut loc în ianuarie 2015 și a constat într-o ședință pregătitoare în Polonia, la Oborniki Slaskie, unde s-au adunat profesori din țările participante pentru a discuta programul mobilităților, precum și pregătirea pieselor de portofoliu necesare pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului. La această întâlnire au participat câte patru profesori din fiecare țară parteneră.

Ce-a de a doua întâlnire în cadrul proiectului a avut loc săptămâna trecută, când un grup de cadre didactice și elevi au participat la activitățile proiectului ce s-au desfășurat în orașul Kaisiadorys, Lituania.

La întâlnire au participat următorii elevi: Alexandra Corodan, Petra Gliga, Lorena Bumbar, Jessica Simon și Vanessa Blaga. Elevii au fost pregătiți și însoțiți de profesorii: Rodica Moise, Maria Reiz și Maria Graur.

Elevii și cadrele didactice din țările participante au pregătit prezentări despre țara lor și despre oportunitățile de angajare a tinerilor din regiune și au participat la activitățile pregătite de țara gazdă, workshop-uri, întâlniri cu consileri în domeniul orientării în carieră. Metodele educației nonformale au fost prezente în activitatea elevilor prin organizarea de city-games și happening.
Organizatorii au mai pregătit și excursii în capitala Lituaniei, Vilnius, în orașul Kaunas, expoziții, elevii participând cu plăcere și entuziasm la activitățile proiectului. Elevii din școlile partenere au pregătit și momente artistice cu dansuri din cultura proprie. Limba de comunicare a fost engleza, dar au învățat și cuvinte și expresii în limbile țărilor participante. Mai trebuie spus că elevii au fost găzduiți în familii, având posibilitatea să cunoască nemijlocit realitățile, obiceiurile și tradițiile culturii lituaniene.

Următoarea întâlnire de proiect se va desfășura în Turcia în luna aprilie 2015. Alte informații se găsesc pe pagina proiectului: http://ltgje-erasmus-hi5.wikispaces.com/.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.