O fărâmă din istoria celților: Coiful din Ciumești

coiful celtic

Una dintre cele mai importante descoperiri făcute în județul Satu Mare, este coiful celtic din Ciumeşti. Coiful a fost descoperit întâmplător în data de 10 august 1961, de către un Iocalnic din Ciumești, în timpul unor săpături pentru construirea unor grajduri.

Muncitorul a găsit un coif din fier încoronat cu un şoim, o cămaşă de zale din fier, cnemide, fibule din bronz, un inel, două brăţări şi câteva vase din lut.

În scurt timp s-a dovedit că descoperirea este una extrem de importantă, mormântul şi coiful fiind unice în lume. Coiful a fost dus la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti unde se află şi astăzi.
Potrivit specialiștilor, coiful celtic datează din secolul IV î.Hr. Acesta are apărători pentru ceafă şi pentru obraz, iar pe creştetul coifului sunt atașate picioarele unui şoim ce are prinse în balamale aripile pentru ca acestea să se poată mişca în timpul deplasării.

Ulterior, arheologii au descoperit în Ciumeşti, zeci de morminte celtice. Specialiștii spun că celţii îşi incinerau morții, după care le îngropau rămăşiţele alături de vase funerare, obiecte personale din bronz sau fier.

Cercetătorii sunt de părere că celţii aveau un rol deosebit de important în zona de vest a ţării, existând posibilitatea ca de aici să se fi angajat ca mercenari pentru diverse armate.

O copie a coifului celtic de la Ciumești a fost expus în 2011, respectiv în 2013, la Muzeul Județean Satu Mare, în cadrul unor evenimente dedicate civilizației celților și popoarelor germanice în acest colț de lume.

2 Comentarii la "O fărâmă din istoria celților: Coiful din Ciumești"

  1. Pingback: Ştiaţi că … » Stiri din Satu Mare – Satmareanul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.