Știați că …

Tarna Mare

Tarna Mare este comuna cea mai nordică din județul Satu Mare? Localitatea este situată la poalele Munților Oaș, pe valea pârâului Tarna, la o distanță de 60 de km de municipiul, reședință de județ. Comuna are graniță cu Ucraina.

Localitatea este alcătuită din satele: Tarna Mare (reședința), Bocicău, Valea Seacă și Văgaș. Numele localității provine de la pârâul care o străbate.

Tarna Mare a fost amintită pentru prima dată în documente în 1430, termenul de origine slavă „tarna”, însemnând „spin”. Începând din veacul al XV-lea a fost domeniul familiei Perenyi, iar ulterior apar şi alte familii cu moşii mai mici. Tot de numele principalilor proprietari se leagă colonizarea slovacilor şi a germanilor în secolul XIX. Coloniştii au fost aduşi pentru a da impuls activităţii viticole, miniere şi de exploatare forestieră din localitate.

Tarna Mare a avut la ultimul recensământ (2002) 1936 de locuitori. Văgaş este un cătun depopulat, cu numai șase locuitori. Numele înseamnă tăietură, deschizătură. A devenit localitate separată în anii ’50, în 1937 fiind construită aici şi o biserică ortodoxă. Biserica şi clădirile vechi sunt ruinate, numai câteva case aflându-se în stare locuibilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.