Proiect transfrontalier pentru creșterea eficienței în cazul situațiilor de urgență

Proiect2

Azi, 30 ianuarie, a avut loc conferința de deschidere a proiectului „Întărirea operabilității transfrontaliere și intersectoriale în zonele cu risc de inundații”, la care au participat reprezentanții organizațiilor care se ocupă de situațiile de urgență din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmar-Bereg (Ungaria).

Bugetul proiectului este de 257.976 de euro, din care 75% îl reprezintă suportul financiar nerambursabil al Uniunii Europene.

În cadrul proiectului va fi conceput un sistem de colaborare transfrontalier în cele două județe învecinate în domeniul prevenției și intervenției în caz de dezastre și situații de urgență.
De asemenea, vor fi identificate și inventariate acele comunități relevante din cele două județe care pot fi implicate în mod organizat în caz de dezastre natural (organizații civile, cluburi sportive, grupări locale de pompieri voluntari, comunități profesionale, media locală etc.) și va fi concepută o procedură de comunicare.

Se va înființa o echipă operativă transfrontalieră, alcătuită din reprezentanții autorităților din cele două județe și organizațiile profesionale de intervenție în caz de dezastre, care ulterior, în cadrul unor reuniuni periodice, determină măsurile de prevenire și prelucrează planul comun de management în situații de urgență, respectiv coordonează activitățile în situații de criză.

Totodată, va fi proiectat un sistem de comunicare radio ce va integra o bază de date geoinformatice, independent de rețelele existente (comunicare, electrice), care va uni într-un mod stabil organizațiile de salvare din cele două județe, și parțial din Transcarpatia (agenții guvernamentale, autorități locale, instituțiile de asigurare a ordinii publice, instituțiile militare, instituțiile medicale, organizațiile profesionale de intervenție în caz de dezastre, organizațiile civile, administrația apelor, administrațiile pădurilor etc.), iar prin utilizarea modem-urilor se va putea conecta la sistemele proprii ale instituțiilor.

În perioada aprilie 2015-februarie 2016 vor fi organizate trei programe de formare profesională: un curs general de protecție împotriva inundațiilor, un curs de intervenție în caz de inundații provocate de distrugerea barajelor și un curs de salvare de pe gheață. Cursurile se vor desfășura în locații adecvate din cele două județe din regiunea transfrontalieră, cu implicarea fiecărui partener al proiectului.

De asemenea, în perioada aprilie 2015-februarie 2016 vor fi organizate exerciții de simulare a unei intervenții în caz de inundații, exerciții de simulare a intervenției în caz de inundații provocate de distrugerea unui baraj și exerciții de simulare a salvărilor de pe gheață.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.