Muzeu al comunismului, amenajat în Palatul Administrativ din Satu Mare

Palatul Administrativ

Consiliul Județean (CJ), Muzeul Județean (MJ), Centrul de Creație și Biblioteca Județeană (BJ) vor colabora pentru amenajarea unui muzeu al comunismului în Palatul Administrativ din Satu Mare.

Președintele CJ Satu Mare, Adrian Ștef, a subliniat că este important ca cei care vor trece pragul Palatului Administrativ, o clădire construită înainte de 1989, să poată afla informații cât mai vaste despre perioada comunismului. În acest sens, se are în vedere realizarea unui proiect muzeal care să „reînvie” momente reprezentative ale comunismului în Satu Mare. Potrivit șefului CJ, muzeul va fi amenajat în cursul acestui an.

Ștef spune că în casa scărilor din Palatul Administrativ vor fi expuse obiecte, fotografii dar și texte relevante pentru acea perioadă istorică. „Vom folosi materiale pe care le au instituţiile subordonate, dar şi primite de la sătmărenii care deţin astfel de documente”, a declarat Adrian Ștef.

De asemenea, vizitatorii vor putea admira panorama orașului, de pe terasa de pe Palatul Administrativ, până unde vor fi duși cu liftul, iar la coborâre vor studia obiectele, fotografiile și fragmentele din ziarele vremii, expuse în casa scărilor.

Palatul Administrativ din Satu Mare este în „Top 5” a celor mai înalte clădiri din România. Construită în perioada 1972-1984, imensa clădire din beton era la acea vreme cea mai înaltă din ţară.

Chiar dacă mai există discuţii pro şi contra cu privire la stilul în care a fost construit este cert faptul că Sătmarul are una dintre cele mai înalte clădiri din ţară dar cu siguranţă cea mai înaltă din Transilvania.

Palatul Administrativ a cărui arhitect a fost Nicoale Porumbescu din Iaşi, are 97 de metri înălţime şi suprafaţa de 12.000 metri pătraţi. În ţară există doar trei clădiri mai înalte decât „uriaşul” din Satu Mare şi anume: Sky Tower din Floreasca (137 metri), Tower Center International (106,3 metri) şi Casa Scânteii din Bucureşti (104 metri).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.