Noi modificări la vânzarea terenurilor agricole

avocat

Legea nr. 68/2014 pentru modificarea unor articole din Legea nr. 7/1996 privind cadastrul și publicitatea imobiliară și din Legea nr. 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 352 din data de 13 mai 2014.

Prezentăm în cele ce urmează cele mai importante modificări pe care care Legea le introduce:

Nulitatea absolută este înlocuită de nulitatea relativă

Conform prevederilor Legii sancțiunea principală aplicabilă în cazul nerespectării dreptului de preempțiune instituit de Legea nr. 17/2014, respectiv în cazul în care nu sunt obținute avizele necesare prevăzute de Legea nr. 17/2014 este nulitatea relativă. Anterior modificării Legea nr. 17/2014 prevedea pentru aceste cazuri sancțiunea mult mai severă: nulitatea absolută a contractului încheiat.

Condiții pentru încheierea unui antecontract de vânzare

Pentru a apela la instanța de judecată în vederea pronunțării unei hotărâri judecătorești care să țină loc de contract de vânzare, Legea nr. 17/2014 instituia inițial (pe lângă alte cerințe în legătură cu respectarea dreptului de preempțiune) și condiția ca antecontractul respectiv să fie încheiat în forma autentică. Prin modificările aduse conform Legii nr. 68/2014 s-a eliminat necesitatea formei autentice pentru antecontractul de vânzare. În schimb noile modificări instituie necesitatea ca terenul ce face obiectul antecontractului să fie înscris în rolul fiscal și în cartea funciară.

Vă stăm cu plăcere la dispoziție în vederea identificării și soluționării situațiilor concrete cu care se confruntă societatea dumneavoastră.

Coltuc Marius Vicențiu

www.coltuc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.