UPDATE: Fostul director al Finanțelor Satu Mare, Mircea Ardelean, reținut de DNA

Mircea-ArdeleanUPDATE: 

Tribunalul Bihor a dispus azi, 16 decembrie, arestarea preventivă pentru 30 de zile al fostului director al Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Satu Mare, Mircea Ardelean, respectiv al omului de afaceri Gheorghe Moiș.

În cursul zilei de azi, 15 decembrie, fostul director al Finanțelor sătmărene, Mircea Ardelean, a fost reținut de DNA pentru 24 de ore. Ardelean este acuzat de procurori de luare de mită. Potrivit acestora, în cursul lunii noiembrie 2013, Mircea Ardelean, în calitate de director executiv interimar al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, a pretins de la Gheorghe Moiș, ca societatea acestuia din urmă, pe cheltuiala proprie, să se ocupe de renovarea unui imobil situat în Bucureşti, deţinut de fiica lui Ardelean.

În schimbul acestui folos patrimonial, inculpatul Mircea Ardelean l-a asigurat pe agentul economic că va face demersurile necesare atât pentru a-i fi aprobată, în regim de urgenţă, cererea de rambursare TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferentă lunii octombrie 2013, cât și pentru ca această sumă de bani să fie plătită în favoarea societății într-un termen cât mai scurt.

„Astfel, în baza acestei înțelegeri prealabile dintre cei doi inculpați, în cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Moiș Gheorghe a dispus unor angajați ai săi să execute lucrări de renovare, constând în achiziţia de materiale şi executarea lucrărilor de modernizare a imobilului respectiv, costul total al lucrărilor, în valoare de 23.614 lei, fiind suportat în întregime de firma acestuia.

În schimbul acestui folos patrimonial, la data de 22 decembrie 2013, cererea de rambursare a TVA, depusă de societatea comercială administrată de inculpatul Moiș Gheorghe, la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, a fost aprobată în întregime de către funcționarii din cadrul instituției mai sus amintite.

La data de 22 decembrie 2013, a fost emisă decizia de rambursare a TVA în cuantum de 771.275 lei, act care a fost semnat de către inculpatul Ardelean Ioan Mircea, fără a fi efectuat ulterior vreun control de către inspectorii fiscali din cadrul instituției amintite, în ciuda faptului că societatea respectivă figura în evidențele instituției cu risc fiscal ridicat.

De menționat este faptul că, la data de 06 decembrie 2013, după ce fuseseră demarate lucrările de renovare mai sus amintite, inculpatul Moiș Gheorghe îi solicitase inculpatului Ardelean Ioan Mircea, ca până la data de 25 decembrie 2013, instituția publică, coordonată de acesta, să efectueze plata sumei respective. Inculpatul Ardelean Ioan Mircea l-a asigurat că, în data de 24 decembrie 2013 va fi virată acea sumă de bani în contul societății, fapt care s-a și întâmplat.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani (25.000 de euro+75.000 lei) și a unor monede din metal galben(cu o valoare totală de aprox.37.000 euro), ridicate de la inculpatul Ardelean Ioan Mircea”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Cei doi inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.