Alpinism şi jazz cu Harry Tavitian la Teatrul Municipal Baia Mare

CJ1

CJ2

CJ3

Luni (15 decembrie) seara, a avut loc un eveniment inedit la Teatrul Municipal din Baia Mare. Este vorba despre un concert de jazz susţinut de Harry Tavitian.

Evenimentul a început la ora 17.30, la Teatrul Municipal din Baia Mare, în organizarea celor de la ASSOC Baia Mare în cadrul proiectului „Acces pentru toţi”. Organizaţia activează în domeniul serviciilor sociale de peste 19 ani dezvoltând activităţi care vin în sprijinul grupurilor vulnerabile.
În cadrul concertului Harry Tavitian, unul dintre cei mai importanţi jazzmani contemporani, a cântat la pian. Tot la acest eveniment, alpiniştii Cosmin Andron şi Claudiu Miu au împărtăşit publicului experienţele lor dincolo de limite.

La eveniment a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, directorii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, Octavian Apan şi Mariana Dragoş. După vizita oficiată la Întreprinderea Socială ASC-Packing, care produce o gamă variată de ambalaje din diferite tipuri de carton ondulat, având angajaţi persoane cu dizabilităţi, Adrian Ştef şi-a exprimat dorinţa de a înfiinţa şi la Satu Mare o astfel de unitate.

Harry Tavitian s-a născut într-o familie de armeni din Constanţa. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani. La 17 ani a început să cânte blues, după ce-a asistat la un concert de-al lui Memphis Slim în Braşov. A absolvit Academia de Muzică Bucureşti. La 22 de ani a participat la prima ediţie a Festivalului de Jazz de la Sibiu şi a cântat la patru mâini cu Richard Oschanitzky într-un jam-session.
Harry Tavitian, din anul 1976 s-a dedicat exclusiv jazz-ului. În 1978, la Constanţa, a pus bazele grupului Creativ cu care a câștigat, în 1980, premiul I pentru debut la Festivalul Internaţional de Jazz Sibiu. În perioada 1978-1987 a condus Clubul de Jazz din cadrul Bibliotecii Judeţene Constanţa. A organizat, la Teatrul Dramatic, seria de evenimente „Atelier de improvizaţie”, manifestare singulară pe plan naţional, însumând 35 de ediţii.

În 1992 a înfiinţat Fundaţia Culturală „Harry Tavitian”, prin care a continuat seria de ateliere şi a sprijit formarea unor tineri muzicieni, plasticieni şi scriitori talentaţi, majoritatea grupaţi în Asociaţia Arte/Litere „ASALT”, unde s-a cristalizat noua generaţie de scriitori şi artişti ai Constanţei. Din ianuarie 1990 şi până în prezent este realizator al emisiunilor „Jazz Context” şi „Naţia şi Civilizaţia Armenilor” de la Radio Constanţa.

Harry Tavitian a susţinut în cei peste 35 de ani de activitate nenumărate concerte peste hotare, în: Rusia, Lituania, Franţa, Italia, Germania, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova, Serbia, Polonia, Scoţia, Ungaria, Grecia, Turcia, Olanda, SUA, Armenia (ca invitat personal al preşedintelui Armeniei), Slovacia, Elveţia, Cehia, Austria și Slovenia.

Din 2009 este cetăţean de onoare al oraşului Vălenii de Munte, iar din 2011 este şi cetăţean de onoare al Constanţei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.