Giulia Nataella – de nouă luni la Asociația „Stea” în sprijinul persoanelor vulnerabile

proiect1

proiect2

proiect3

Grijile zilnice ne fac să uităm de cele mai multe ori de semenii noștri mai puțin norocoși. Există însă oameni care își dedică majoritatea timpului celor mai năpăstuiți, oameni care trăiesc și muncesc pentru a-i ajuta pe alții.
O italiancă de 24 de ani a renunțat la confortul de acasă și de mai bine de opt luni, muncește ca voluntar la Asociația „Stea”, alături de restul oamenilor care formează echipa asociației sătmărene.
Originară din Roma, Giulia Nataella este voluntar și în țara natală la organizația „Popica Onlus” unde lucrează cu copii rromi. Misiunea ei în România se apropie de final. În decembrie, tânăra se va întoarce în Italia unde va continua să lucreze cu copii de la „Popica Onlus”.
La Asociația „Stea”, dincolo de implicarea în activități directe cu copiii străzii, beneficiari de servicii sociale, Giulia participa activ în campaniile de promovare a drepturilor copilului și de recrutare de voluntari desfășurate în școlile sătmărene. Alături de echipa Asociației „Stea”, din care mai fac parte Diana Tarța și Sergiu Săvianu, tânăra a stat de vorbă cu elevii sătmăreni din mai multe colegii și licee sătmărene: Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional „Doamna Stanca”, Colegiul Economic „Gheorghe Dragoș”, Liceul Teoretic German „Johann Ettinger” și Școala Gimnazială din Doba.
În cadrul întâlnirilor, Giulia le-a vorbit elevilor despre discriminare și importanța combaterii acesteia pentru construirea unei comunități mai bune. Ea a făcut și un bilanț al activității realizate în cadrul Asociației „Stea”, explicând cât de multe a învățat în decursul stagiului, încurajând alți tineri să devină voluntari.
Giulia explică faptul că activităţile de recrutare de voluntari din școlile sătmărene sunt în curs de derulare iar bilanțul până la ora actuală este unul pozitiv: „Participarea elevilor este numeroasă, cu un feed-back pozitiv. În urma întâlnirilor cu elevii, am constatat că tinerii sunt dispuși să asculte și sunt curioși de ceea ce le propunem, adică de activitățile ce se organizează la Asociația „Stea”, principiile și obiectivele urmărite de asociație de ani buni. Am încercat cu multă simplitate să-i facem pe tineri să înțeleagă ce facem noi zilnic prezentându-le experiențele personale și motivațiile. Mi se pare foarte important să vorbim despre motivațiile bazate pe principiile antirasiste care m-au ajutat acum opt luni să încep acest drum ca voluntar. Vorbim de o muncă făcută cu 90% dintre persoane de etnie rromă, încercând să îndepărtăm prejudecățile referitoare la această etnie și să încercăm să înțelegem bogăția dată de diversitatea culturală. Le arătăm tinerilor experiențe personale proprii prin înregistrările noastre video și fotografii realizate în timpul activităților pe care le desfășurăm în centrul de zi cu copiii și tinerii sau cu Caravana Educalternativa în locuri abandonate precum stadionul Unio, unde locuiesc multe familii rome, lăsate să trăiască abandonate de restul societății, în propriul trist și sărac destin. Este fundamental, să facem cunoscută tinerilor misiunea pe care o are Asociaţia „Stea” şi importanța acțiunilor realizate cu mare greutate și multă muncă, existând aici o mare nevoie de sprijin”, a declarat tânăra.
Giulia le vorbește tinerilor și despre ceea ce a câștigat ea în urma acestei experiențe de voluntariat. „În mod evident, în aceste reuniuni cu elevii am prezentat și beneficiile pe care ni le aduce voluntariatul, cum ar fi îmbunătățirea CV-ului, creșterea capacității noastre de lucru, experiența, îmbunătățirea capacităților de organizare și leadreship, atuu-ri considerabile pentru noi, tinerii. Însă, ce pot eu să spun despre experiența mea în România cu acești beneficiari ai Asociației „Stea”, este că am avut norocul să văd cu ochii mei cum își duc traiul de zi cu zi și cum echipa asociației muncește pentru a le oferi sprijin, consiliere, hrană, îmbrăcăminte, etc. Împreună ne-am lansat într-o călătorie de solidaritate în care am trăit și unele situații extrem de dificile care ne-au permis să ne plasăm pe același nivel cu acești oameni minunați, existența lor fiind în contradicție cu o societate în curs de globalizare, care îi forțează printr-o discriminare neobosită să trăiască în noroi. Toate acestea, adăugate la experiența noastră de viață, ne-au îmbogățit emoțional. În același timp, atât eu ca voluntar cât și echipa Asociației „Stea”, am devenit pentru ei un reper și am reușit să îmbunătățim semnificativ calitatea vieții lor, nu doar cu un zâmbet sau o îmbrățișare ci cu mai mult de atât pentru că „Stea” oferă zilnic suport real pentru îmbunătățirea vieții tinerilor romi din Satu Mare”, spune Giulia.
Giulia îşi încheie prezentarea cu câteva concluzii personale despre această experienţă de voluntariat: „Noi nu suntem superiori, dar am decis să luptăm nu pentru ei, ci alături de ei. Experiența aceasta îmi arată că nimeni nu învață pe altul ceva, ci este un schimb reciproc continuu, câteodată dificil de apreciat pentru că noi suntem aici pentru ai ajuta pe ceilalți în mod concret. Ajutorul se referă la asistență în realizarea demersurilor birocratice legate de accesul la sănătate, alfabetizare, educație sanitară, educație prin muncă, pentru a pune în practică planurile de integrare socială. Așadar, vorbim în mod absolut de sprijin prioritar dar nu cred că este cazul să ne punem pe piedestalul celui care îl învață pe altul, ci este important să știm să apreciem ceea ce primim noi de la ei, într-un mod atât de subtil și invizibil în ochii celui care nu caută să descopere și să vadă numeroasele aspecte ale relațiilor interumane.
Primim în schimb o iubire imensă, o lecție de viață, de la aceste ființe care în ciuda existențelor distruse de droguri, alcool, ignoranță și marginalizare, nu încetează să respire și să surâdă. O lecție de umanitate pe care puțini au privilegiul să o învețe. Sper ca mărturia noastră să lumineze și să sensibilizeze tinerii în deciziile lor, care pe viitor vor avea datoria să continue această cale de solidaritate”, a declarat voluntara din Italia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.