Știați că …

Monument

Monumentul Ostașului Român din Satu Mare este opera sculptorului Emil (Emanoil) Mereanu, un reprezentant de seamă al curentului modernist român? Statuia a fost ridicată în 1963, are înălțimea de 3,5 metri și este așezată pe un soclu în formă de trunchi de piramidă, placat cu traventin.
Sculptura este lucrată în piatră și reprezintă un ostaș român ce ține în mâna stângă tricolorul, iar în mâna dreaptă o ramură de stejar.
De numele lui Emil Mereanu se leagă și grupul statuar intitulat „Bucurie”, amplasat în Parcul Floreasca din București; Obeliscul lui Avram Iancu din Baia de Criș (1972); Monumentul Independenței din Craiova (1980) dar și statuia „Arta” de la Casa de Cultură din Ploiești.
Emil Mereanu (1903, Roșiorii de Vede, județul Teleorman – 1991, București), a absolvit Academia de Arte Frumoase în 1934, apoi Seminarul Pedagogic „Titu Maiorescu”, în 1935. A debutat ca sculptor în 1932 și a participat la expoziții colective din țară și străinătate. A avut expoziții personale în: București, Tel Aviv, Budapesta, Belgrad, Middelheim, Varșovia, Sofia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.