La Colegiul Tehnic „Unio-Traian Vuia” s-a sărbătorit „Ziua Armatei Române”

Scoala

Elevii claselor a X-a au participat azi, 24 octombrie, la o sesiune de referate pe tema „25 OCTOMBRIE – Ziua Armatei Române”, acţiune coordonată de prof. Angela Cadar. În deschiderea programului la care au participat elevi şi cadre didactice a fost prezentată însemnătatea „Zilei Armatei Române”, zi în care, la 25 octombrie 1944, au fost eliberate ultimele teritorii româneşti, Satu Mare şi Carei de sub ocupaţia maghiară, de către trupele româno-sovietice, în al doilea război mondial. Apoi elevii au evidenţiat în referatele lor principalele evenimente care au marcat această zi.
Astfel, elevii Vasile Zimbru şi Radu Babă, din clasa a X-a A, precum şi Vasile Rus şi Iulia Şofran, din clasa a X-a B au subliniat luptele grele care s-au dat pentru eliberarea pământului transilvan, la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Păuliş, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare şi Carei, în care au căzut peste 50.000 soldaţi. Ei au arătat contexul istoric complex şi dificil în care s-a desfăşurat campania militară din nord-vestul Transilvaniei, în condiţiile celui de-al doilea război mondial precum şi contribuţia Armatei române la sfârşitul războiului. S-a subliniat faptul că odată cu încheierea acţiunii de eliberare a teritoriului patriei, după 25 octombrie 1944, Armata Română a participat, la eliberarea Ungariei. Ea a desfăşurat acţiuni militare pe Tisa mijlocie, pentru eliberarea oraşelor Debreţin şi Nyiregyhaza şi a participat la marea operaţie pentru eliberarea Budapestei, unde şi-a adus o contribuţie importantă la ruperea centurilor fortificate ale oraşului şi la nimicirea marilor centre de rezistenţă.
Directorul liceului, prof. dr. Vlaicu Popescu este de părere că aceste momente reprezentând istoria poporului român trebuie tratate cu respect și fixate în memoria noastră pentru totdeauna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.