Laura Bota: „O regionalizare eficientă presupune şi dezvoltarea comunităţilor locale prin reîmpărţirea sumelor colectate”

PMP1

PMP2

Laura Bota

Cristian Diaconescu

Emil Boc

„Proiect european de regionalizare a României” a fost tema dezbaterii publice organizate azi, 21 octombrie, de conducerea PMP Satu Mare. Inivitații speciali ai evenimentului găzduit în Sala de conferințe a Muzeului Județean Satu Mare, au fost edilul municipiului Cluj-Napoca, fostul prim-ministru al României, Emil Boc, respectiv președintele Fundației Mișcarea Populară, Cristian Diaconescu.
În luarea de cuvânt, lidera PMP Satu Mare, Laura Bota, a sublinita faptul că „regionalizarea urmăreşte atingerea şi unor puncte sensibile din România zilelor noastre, respectiv eliminarea birocraţiei, descentralizarea şi implicit depolitizarea autorităţilor statului, precum şi reducerea decalajului existent între mediul urban şi cel rural. În opinia mea, o regionalizare eficientă presupune şi dezvoltarea comunităţilor locale prin reîmpărţirea sumelor colectate. Trebuie să crească în mod determinant procentul care revine fiecărei localităţi în urma colectării taxelor şi impozitelor locale, deoarece, precum bine ştim, în acest moment banii strânşi în Satu Mare, de exemplu, merg în proporţie de 70 la sută spre bugetul central, fapt care nu poate să asigure rezolvarea problemelor de infrastructură la nivel local. Totodată, un proces de regionalizare de succes va avea un efect benefic şi pentru perpetuarea şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale, susţinerea şi integrarea lor în spaţiul european, care, mai ales în zona noastră, în Ţara Oaşului, au fost cam ignorate în ultimii ani”.
Președintele Fundației mișcarea Populară susține că împărțirea țării în opt regiuni de dezvoltare ar fi varianta ideală pentru România. Acest proiect presupune un număr de locuitori ce variază de la 800.000 la 3 milioane, pentru fiecare regiune în parte.
Emil Boc a declarat că în perioada 2014-2020, România va pierde bani pentru că nu a făcut regionalizarea, ceea ce în alte țări europene, chiar și în cele foste comuniste, s-a realizat între 2003 și 2010. „În Polonia, spre exemplu, de la 46 de zone s-a ajuns la 16 regiuni, voievodate, cum le spun ei. Noi, însă, am rămas la organizarea administrativ-teritorială de pe vremea lui Ceaușescu, cea din 1968”, a declarat fostul premier.
În ceea ce privește candidatura Elenei Udrea, Boc susține că „Elena Udrea este singurul candidat care vorbește despre locuri de muncă și investiții. Vrea să reducă numărul parlamentarilor și a avut o poziție tranșantă cu privire la retrocedări. A cerut stoparea retrocedărilor până la soluționarea reclamațiilor de abuz”, a declarat Boc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.