Klaus Iohannis susține reducerea TVA la 19 %

klaus Iohannis

Iohannis: TVA-ul mare este cea mai important sursă de evaziune fiscală, trebuie redus.
Actuala cotă de TVA de 24% este prea mare şi reprezintă principala sursă a evaziunii fiscale, fiind necesară în anii următori o revenire la nivelul anterior, de 19%, a afirmat candidatul ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis.
„Trebuie să revenim la TVA de 19% din cel puţin două motive. TVA-ul este foarte mare şi se constituie într-o împovărare şi pentru omul simplu. În al doilea rând, TVA-ul mare este cea mai important sursă de evaziune fiscală. Dacă vrem să combatem evaziunea fiscală, trebuie să avem curajul să spunem că TVA-ul este prea mare, trebuie redus”, a declarat Iohannis.
Candidatul ACL a adăugat că o reducere a TVA nu se poate face brusc, ci în etape, pentru a nu afecta grav încasările bugetare.
„Nu vreau să spun că trebuie redus de azi pe mâine, aşa ceva nu se poate, că rămânem fără surse de finanţare. Dar se poate reduce în trepte şi atunci revenim în zona în care mai mulţi agenţi economici vor plăti benevol TVA-ul şi vom intra iarăşi într-o zonă de normalitate. Acum suntem într-o zonă de TVA prea mare”, a spus liderul liberal.
Iohannis consideră autostrada Piteşti-Sibiu prioritară deoarece beneficiază de finanţare europeană.
Candidatul ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis, consideră că autostrada Piteşti-Sibiu ar trebui realizată cu prioritate, deoarece poate beneficia de finanţare europeană, spre deosebire de autostrada propusă pe Valea Prahovei, ale cărei costuri ar fi suportate integral de statul român.
„Autostrada pe Valea Oltului costă 1,7 miliarde de euro, din care România plătește doar 350 de milioane de euro, restul sunt bani europeni. Autostrada pe Valea Prahovei, doar tronsonul Comarnic-Braşov costă 1,8miliarde de euro şi îi plătim noi pe toţi. Este evident că, în această etapă, trebuie să construim autostrada pe care o finanţează europenii. Ca să nu mai vorbim de faptul că autostrada Piteşti-Sibiu se află pe Coridorul IV, nucleul european, iar cealaltă autostradă nu se află în zona care acum este finanţată din fonduri europene”, a declarat Iohannis.
Candidatul ACL a făcut, în context, o paralelă între autostrada Transilvania şi cea propusă a se realiza pe Valea Prahovei.
„Oare de ce nu ne surprinde ? Mentorul actualului prim-ministru a vrut să facă autostrada Transilvania fără nici un fel de finanţare europeană. Actualul, elevul acelui mentor, vrea să facă Valea Prahovei fără finanţare. Asta e gândirea de acolo”, a spus liderul liberal.
Iohannis: Nu ajunge să-i convingem pe investitori să vină, trebuie să luăm măsuri să şi rămână
În opinia sa, una dintre priorităţi pentru păstrarea investitorilor în ţară este o infrastructură de transport care să răspundă nevoilor acestora, iar cea de a doua este legată de nivelul impozitelor şi taxelor, care trebuie să asigure competitivitatea României.
„România trebuie să fie competitivă, iar dacă vrei să atragi investitori, trebuie să ai reguli puţine, clare şi pe termen lung. Este simplu de tot, transparenţă, predictibilitate, sustenabilitate. Acestea sunt lucrurile pe care mi le spun investitorii de mult, dar noi avem un guvern care a înţeles că trebuie să astupe găurile din buget introducând o nouă acciză, introducând un nou impozit. Aşa, problemele nu se rezolvă, doar se agravează şi riscăm să plece investitorii de la noi”, a spus liderul liberal.

Sursa: ACL Satu Mare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.