Dr. Laura Bota, cere Guvernului să salveze centrele medicale de permanenţă de la desfiinţare

Dr. Laura Bota

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP) Satu Mare, dr. Laura Bota, atrage atenţia asupra posibilităţii desfiinţării puţinelor centre medicale de permanenţă existente în prezent în România.
„O decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dispune către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate recuperarea prejudiciului reprezentând plăţi nelegale, din punctul de vedere al Curţii de Conturi a României, a cheltuielilor administrative efectuate de cabinetele medicilor de familie, în care au fost organizate centre de permanenţă. «Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va monitoriza şi verifica casele de asigurări de sănătate judeţene cu privire la modul în care acestea stabilesc întinderea prejudiciului reprezentând plăţi nelegale efectuate în perioada 2009-2010 pentru finanţarea cheltuielilor administrative efectuate de cabinetele medicilor de familie, în care au fost organizate centre de permanenţă (gărzi), peste nivelul aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului internelor şi reformei administrative nr. 1024/496/2008, sumă la care se adaugă dobânzi aferente», se arată în decizia Înaltei Curţi. Medicii de familie consideră însă că prejudiciile imputabile centrelor medicale de permanenţă, respectiv medicilor titulari ai acestora, nu există, deoarece decontarea sumelor contractate s-a efectuat în conformitate cu Ordinul în ansamblul său, inclusiv anexa 5 la ordin, în care se precizează clar tariful orar pentru cheltuieli de administrare și funcţionare. Mai mult, sumele invocate de către Curtea de Conturi pentru a fi recuperate nu se mai află la cabinetele medicilor de familie, deoarece din acestea s-au plătit salarii pentru asistenţi, obligatorii de altfel, contribuţii la bugetul de stat şi impozite, s-au cumpărat medicamente, utilităţi, etc., absolut indispensabile pentru o minimă funcţionare”, a explicat dr. Laura Bota.
Preşedintele PMP Satu Mare consideră că nu este normal ca autorităţile să încerce distrugerea acestor centre medicale, mai ales deoarece ele au fost înfiinţate extrem de dificil şi cu mari eforturi. „Centrele medicale de permanenţă au fost constituite în cartierele principale din municipii şi oraşe, în scopul de a descongestiona Serviciul General de Urgenţă şi sistemul public de sănătate în general. Ele sunt extrem de utile oricărui român care are nevoie de îngrijiri medicale şi nu dispun în localităţile de domiciliu de spitale sau cabinete, mai ales pe timp de noapte. Orice cetăţean se poate adresa unui astfel de centru de permanenţă, indiferent la ce medic de familie este înscris. Acum, din cauza unei interpretări diferite a legislaţiei, aceste centre sunt în pericol de a fi desfiinţate, deşi este evident că numărul celor existente în prezent este total insuficient în comparaţie cu necesarul”, a punctat dr. Laura Bota.
Liderul PMP Satu Mare a mai adăugat că o eventuală tentativă de recuperare a acestor sume de la medicii de familie ar determina închiderea foarte multor centre de permanenţă, în special al acelora care funcţionau în anii 2009-2010, adică a celor care au trecut deja proba timpului privind eficienţa.
„Medicii de familie consideră, pe bună dreptate, că astfel s-ar compromite în mod iremediabil activitatea de permanenţă şi s-ar diminua foarte mult atractivitatea pentru înfiinţarea de noi centre. În consecinţă, sper ca Guvernul să salveze aceste centre medicale de permanenţă, eventual prin acordarea unei amnistii fiscale medicilor afectaţi de decizia ÎCCJ, după modelul celei adoptate în favoarea mamelor şi pensionarilor”, a conchis Laura Bota.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.