Pozele unui fotograf român readuse la viață de un artist australian (galerie foto)

5

4

3

2

1

Fotografiile lui Constantin (Costică) Acsinte, realizate în timpul celui De-al Doilea Război Mondial au stat la baza unui proiect inedit inițiat de un artist din Australia, Jane Long. La acea vreme Acsinte lucra cu negative pe sticlă, care anul trecut (2013) au fost digitalizate.
Fotograful australian a folosit pentru proiect arhiva digitalizată a lui Acsinte, care conțineau instantanee inedite din anii celui De-al Doilea Război Mondial. Pozele alb-negru au fost prelucrate de fotograful australian pentru a da naștere unei lumi de basm. Rezultatul este uimitor.
Costică Acsinte (pseudonimul lui Constantin Axinte) s-a născut la data de 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița. Odată cu începerea Primului Război Mondial, Costică Acsinte se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale cât și pe cele ale piloților și observatorilor aerieni români, francezi sau în unele cazuri, ruși din grupurile 1 și 3 Aviație.
În 1930 deschide un studio foto în centrul municipiului Slobozia, numit “Foto Splendid Acsinte”, pînă în 1950 folosind plăci de sticlă pentru ca ulterior să treacă pe planfilm și film de 35 și 120 mm. Anul 1960 este anul pensionării, studioul fiind demolat la scurt timp după acest eveniment. După 1960, Costică Acsinte continuă să fotografieze în împrejurimile Sloboziei. Moare pe 7 ianuarie 1984, fiind înmormântat în cimitirul Bora din Slobozia. În 2009, lui Costică Acsinte i-a fost acordat titlul de “Cetățean de onoare” al municipiului Slobozia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.