Friesland România nu mai colectează lapte din judeţul Satu Mare

lapte
Din această lună, compania care deţine Napolact, Friesland România, a renunţat să mai recolteze lapte din 50 de centre aflate în judeţele Satu Mare, Sălaj şi Mureş pe motiv că este mai ieftin să aducă lapte din ţara vecină, Ungaria.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, reprezentanţii companiei Friesland susţin că este mult mai ieftin să aducă o cisternă de 30 de tone de lapte din Ungaria decât să colecteze de la micii producători din România. Frânc spune că preţul laptelui este de 1,1-1,46 lei pe litru, dar această sumă poate varia destul de mult având în vedere faptul că procesatorii negociază cu fiecare fermier în parte.

Claudiu Frânc susţine că din cele trei judeţe (Satu Mare, Sălaj şi Mureş), compania colecta peste 200.000 de litri de lapte pe zi. „Fermierii sunt disperaţi şi acum încercăm să găsim alţi procesatori către care să livreze lapte”, spune Frânc.

Directorul de vânzări al Friesland România, Cornel Cărămizaru spune că pe toată perioada anului, pentru toate produsele Napolact, compania foloseşte lapte crud. Însă din cauza climei din România, dar şi a modului de organizare a fermelor de la noi din ţară, acestea produc prea mult lapte crud în sezoanele calde şi prea puţin în cele reci, creând un dezechilibru semnificativ.

„Noi putem absorbi o parte din cantitatea mai mare ce se furnizează pe perioadă verii, dar acum creşterea este de 30% în producţia de lapte crud. Din cauza acestei creşteri, am decis în ultimele luni să oprim colaborarea cu 50 de puncte de colectare mici. În aceste condiții, în lunile de iarnă trebuie să compensăm deficitul de lapte produs în România cu lapte crud importat din alte țări membre ale Uniunii Europene. Acesta reprezintă aproximativ 5-10% din laptele crud folosit de noi pe durată unui an și nu este utilizat niciodată pentru produsele Napolact, care sunt făcute exclusiv din lapte din Ardeal. Din Martie 2014 până acum nu am folosit, în toată producția FrislandCampina România, niciun pic de lapte provenind din altă țara decât România”, spune Cărămizaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.