Manager de Satu Mare – Cristian Botiş

cristian-botis
Are 31 de ani şi este cunoscut ca fiind un prosper om de afaceri din Satu Mare cu interese în domeniul transporturilor de mărfuri şi a colectării deşeurilor feroase şi neferoase. Şi-a început afacerile cu banii câştigaţi în străinătate şi nu în ultimul rând, sprijinit de părinţi. În prezent are 16 angajaţi şi se gândeşte să-şi extindă afacerile pe care o deţine. Vă propun să îl cunoaştem mai îndeaproape pe Cristian Botiş, patronul SC Botiş Cristian Antonio Trans SRL Satu Mare.

Reporter: Înainte de a vorbi despre firmele pe care le administraţi, vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră. Cine este Cristian Botiş?
Cristian Botiş: Sunt un tânăr întreprinzător din Satu Mare. În ceea ce priveşte studiile am absolvit Liceul Industrial Construcţii de Maşini „UNIO” din Satu Mare, la profil electromecanic auto, după care am urmat studii în ştiinţe economice în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”. După facultate am urmat şi un master în domeniul administrării afacerilor, studii pe care le-am finalizat în 2008. Referitor la viaţa personală, vreau să vă spun că sunt logodit cu Andrea Coca.

R.: Sunteţi proprietarul unei firme de transport marfă dar şi a unei societăţi comerciale care îşi are ca domeniu de activitate colectarea fierului vechi şi a deşeurilor neferoase. Când aţi înfiinţat prima dumneavoastră firmă?
C.B.: Firma de transporturi SC Botiş Cristian Antonio Trans SRL am înfiinţat-o în 2006. Aceasta are ca domeniu de activitate transporturile de mărfuri, fiind axat în special pe livrări internaţionale de mărfuri generale. În prezent, firma are patru camioane de câte 20 de tone fiecare, şi 16 angajaţi.

R.: Aţi înfiinţat firma înainte de perioada de criză. Cum s-a reflectat criza economică în activitatea firmei dumneavoastră?
C.B.: Criza s-a făcut simţită în principal prin cifra de afaceri a firmei. De altfel, afacerile din domeniul transporturilor de marfă nu merg foarte bine. Nu este o afacere foarte profitabilă iar criza a lovit destul de dur acest domeniu. Până la urmă, problemele economice nu au apărut doar la noi ci şi în străinătate. Ca urmare, desfăşurându-ne activitatea şi peste graniţe criza s-a reflectat destul de puternic în activitatea firmei pe care o administrez. A scăzut numărul comenzilor şi cu timpul au apărut întârzieri considerabile şi la plata facturilor.

R.: Totodată, mai aveţi şi o altă firmă axată pe colectarea deşeurilor …
C.B.: Da, aşa este. Firma pe care am înfiinţat-o în 2007 îşi are ca domeniu de activitate colectarea deşeurilor feroase şi neferoase (aluminiu, cupru, etc.). În acest sens colaborez cu mai multe firme din judeţ cum ar fi Rosenthal, Autonova, etc. Privind retrospectiv, din punct de vedere al crizei economice afacerea cu deşeuri a mers cel mai bine, acesta este şi motivul pentru care aş dori ca pe viitor să dezvolt această firmă, adică să deschid mai multe puncte de colectare la nivelul judeţului Satu Mare.

R.: Aţi vorbit mai înainte de întârzierile înregistrate la plata facturilor. În ce măsură vă afectează pe dumneavoastră, ca om de afaceri, acest fenomen?
C.B.: Foarte mult. Aceste întârzieri la plată reprezintă o problemă majoră pentru mediul de afaceri. Noi livrăm o anumită marfă iar facturile le încasăm după luni de zile ceea ce poate provoca dificultăţi şi uneori chiar blocaje în derularea afacerilor.

R.: Ce planuri de viitor aveţi?

C.B.: Intenționez să deschid mai multe puncte de colectare a deşeurilor în diferite zone ale judeţului. Pe lângă punctele situate în Amaţi, Odoreu, Ardud şi pe strada Magnoliei, colţ cu Energiei, preconizez să deschid puncte de colectare în Carei şi în municipiul Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.