Ritmurile „Danţului la şură” de la Soconzel, reînvie un vechi obicei codrenesc

Dantu-la-sura1Dantu-la-sura2Dantu-la-sura4 Dantu-la-sura5
Azi, 22 aprilie la Soconzel (comuna Socond), a avut loc tradiţionala manifestare folclorică “Danțu’ la șură”. Evenimentul ce în acest an a ajuns la cea de-a V-a ediție a fost organizat de Consiliul Județean, Centrul de Creație Satu Mare şi de Consiliul Local din Socond.

Din partea autorităţilor la evenimentul de azi au participat președintele Consiliului Județean, Adrian Stef, directorul Centrului de Creație, Felician Pop, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici și primarul comunei Socond, Ioan Sava.

Pe vremuri, danţul la şură era organizat annual, în a doua zi de Paşte. În prezent, acest obicei se mai păstrează doar la Soconzel şi este foarte apreciat de săteni, care după ce încing câteva danţuri, sunt cinstiți cu pălincă, bucate tradiționale, vin și cozonaci.

Gospodarul în grija căruia cade organizarea danțului trebuie să se bucure de un mare respect din partea consătenilor, iar pentru el este o onoare deosebită să fie ales pentru a pune la punct toate detaliile acestei manifestări folclorice.
Oaspeții au fost invitaţi la dans de către fetele din localitate, iar oficialitățile au demonstrat că știu să bată pașii codrenești, descurcându-se onorabil atât la dansul bătrânesc cât și la danţul mare.

Frumoasele cântece codrenești au răsunat în întreg satul, întregind în mod armonios atmosfera celei mai mari sărbători creștine a românilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.