Peste 30 de elevi şi profesori de la Liceul Teoretic German “Johann Ettinger”, au efectuat o vizită în Turcia

Turcia
În perioada 28 martie-12 aprilie, o delegaţie alcătuită din 25 de elevi şi şapte profesori de la Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” din Satu Mare au participat la o întâlnire de proiect ce s-a desfăşurat la şcoala Esra Karakaya Anadolu Lisesi din Didim, Turcia. Este vorba despre proiectul de parteneriat şcolar bilateral Comenius intitulat “Let’s watch the birds” (Să observăm păsările).

Elevii s-au pregătit pentru această întâlnire încă din luna septembrie a anului trecut, realizând materiale documentare despre şcoală, regiune, ţară şi rezervaţiile naturale pe care le-au prezentat colegilor lor din Turcia. Pentru o mai bună comuncare au asistat la ore de limba turcă iar în urma examenului susţinut în faţa profesorilor din Turcia au obţinut certificate de limba turcă de nivel A1.

Programul întâlnirii a fost foarte extrem de variat. Elevii au asistat zilnic la orele colegilor lor din Turcia având posibilitatea de a face cunoştinţă cu metodele şi mijloacele de predare din Turcia, să facă o comparaţie între cerinţele pe care trebuie să le satisfacă elevii din Turcia şi elevii din România. De asemenea, au avut loc ore de istorie, geografie şi biologie în aer liber, realizate cu ocazia organizării unor deplasări la Troia, Efes, Bodrum, Templul lui Apolo, rezervaţiile naturale de la Karina, Tuzla, lacul Bafa şi paradisul păsărilor de lângă Izmir. Aici elevii şi profesorii s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Asociaţiei Parcurilor Naţionale din Turcia care le-au vorbit despre specificul acelor locuri, despre flora şi fauna zonei.

În cadrul workshop-urilor de muzică elevii au învăţat cântece din folclorul naţional românesc şi turcesc. Cântecele în patru limbi (română, germană, turcă şi engleză) au fost interpretate cu mare succes în faţa publicului format din elevi, părinţi, reprezentanţi ai comunităţii locale şi ai mass-mediei, elevii bucurându-se de aplauze repetate. Totodată, în cadrul unui alt workshop elevii au realizat un dicţionar turc-român-englez-german, cu cuvinte specifice domeniului proiecului.

Cu ocazia zilei culturii turceşti elevii şi profesorii sătmăreni au avut posibilitatea să cunoască dansuri, obiceiuri şi tradiţii, meşteşuguri specifice zonei şi să gătească şi să savureze mâncăruri tradiţionale turceşti.

Ca simbol al prieteniilor legate au fost plantaţi 25 de măslini etichetaţi cu numele elevilor şi s-a pictat un perete al prieteniei.

Întâlnirea a fost una rodnică şi pentru profesori, aceştia putând vedea şi încerca mijloace şi metode de predare-evaluare practicate de colegilor din Turcia. Profesorii au participat la discuţii cu reprezenanţi ai inspectoratului şcolar regional, Camera de Comerţ, Direcţia Agricolă făcând cunoştinţă cu sistemul de învăţământ şi cu economia regiunii.
Următoarea întâlnire de proiect va avea loc la Satu Mare în martie 2015, întâlnire pe care fiecare elev şi profesor o aşteaptă cu nerăbdare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.