Pacient cu botulism internat în stare gravă la Spitalul Judeţean Satu Mare

ambulanta
Un bărbat de 20 de ani, a ajuns sâmbătă, 12 aprilie la spital fiind suspect de botulism după ce a consumat şuncă preparată în gospodărie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţe (SJU) Satu Mare, Constantin Demian, pacientul s-a prezentat la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) cu acuze digestive (constipaţie), dureri musculare, dureri oculare şi uşoară paralizie facială.

După efectuarea mai multor investigaţii bărbatul a fost internat la Secţia de Boli infecţioase unde, ulterior, a fost confirmat diagnosticul iniţial de botulism. Cum în stocul SJU Satu Mare nu există ser antibotulinic, a cărui administrare este obligatorie în aceste situaţii, s-a luat legătura cu mai multe spitale de profil din zonă, dar şi din Bucureşti.

Având în vedere faptul că nici aceste spitale nu deţin acest ser, managerul SJU, Erica Venemozer şi directorul medical, dr. Paula Mare, au contactat Ministerul Sănătăţii, inclusiv pe ministrul Nicolae Băniciou şi pe secretarul de stat Raed Arafat. Cu ajutorul acestora s-au identificat câteva fiole de ser antibotulinic în cadrul unui aeroport. Trei dintre aceste fiole au fost trimise la Cluj cu un avion de unde, cu o maşina SMURD, fiolele au ajuns duminică, 13 aprilie în jurul orei 16.00 la Satu Mare. Serul a fost deja administrat pacientului.

Precizăm că botulismul este o boală infecţioasă neurotoxică, paralitică, foarte severă, ce debutează prin afectarea nervilor cranieni şi ulterior a celor rahidieni (nervii măduvei spinării). Boala este produsă de bacilul Clostridium Botulinum care secretă o neurotoxină foarte puternică. 1 mg din aceasta putând duce la decesul pacientului. Toxina botulinică este cea mai puternică dintre toxinele cunoscute în practica medicală.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.