Manager de Satu Mare: Takács Zoltán – Adidas, Maxxo & Seven Sport

adidas-satu-mare13adidas-satu-mare02adidas-satu-mare03 adidas-satu-mare12 adidas-satu-mare11 adidas-satu-mare10 adidas-satu-mare09 adidas-satu-mare08 adidas-satu-mare07 adidas-satu-mare06 adidas-satu-mare05 adidas-satu-mare04
Sătmăreanul: Înainte de a vorbi despre brand-ul pe care l-aţi adus în Satu Mare, şi anume „Adidas”, vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră. Cine este Takács Zoltán?
Takács Zoltán: Sunt un om de afaceri din Satu Mare, şi am 46 de ani. Aici m-am născut, am crescut şi ulterior am ales să pornesc o mică afacere în acest oraş. În ceea ce priveşte studiile, am absolvit Liceul Industrial nr. 5 din Satu Mare. Iubesc sportul şi din acest motiv m-am gândit să aduc în Satu Mare un brand cunoscut în întreaga lume. Este vorba despre „Adidas”, una dintre cele mai cunoscute mărci din lume.
S.: După câte ştiu, magazinul „Adidas” deschis la Satu Mare a fost printre primele reprezentanţe din ţară …
T.Z.: La acea vreme acesta a fost al patrulea magazin pentru acest renumit brand. Când am deschis magazinul de la Satu Mare, „Adidas” mai avea reprezentanţe doar în Bucureşti, Iaşi şi Oradea. Acum mai sunt şi în alte oraşe. Întotdeauna am fost pasionat de produsele Adidas, aşa că am decis să deschid un magazin cu aceste produse şi în oraşul meu natal.
S.: Vă rog să ne vorbiţi despre afacerea pe care o deţineţi.
T.Z.: Am început demult, în urmă cu 20 de ani. Îmi amintesc că mi-am deschis prima tarabă în Piaţa Mare, pe data de 15 mai 1994. Trei ani la rând am vândut în piaţă, apoi în 1997 am deschis un magazin pe strada Mihai Viteazul din Satu Mare. Acolo am funcţionat doi sau trei ani după care m-am mutat pe strada Ştefan cel Mare. Aici am două magazine, „Maxxo” şi „Adidas”. Mai am şi un al treilea magazin cu articole sportive la „Someşul”. Este vorba despre „Seven Sport”, care este un magazin „multi brand”. Revenind la „Adidas”, vreau să vă spun că acest brand este de 8 ani în Satu Mare dar încă nici acum nu este cotat la justa sa valoare. Motivul? Poate sătmărenii nu au puterea financiară pentru a cumpăra produsele acestei firme. Sunt mulţi care intră, se uită la produse după care nu mai cumpără nimic. Deţinerea unui asemenea magazin nu este o afacere foarte profitabilă.
S.: De unde vă aprovizionaţi cu mărfuri?
T.Z.: Mărfurile le aduc din Bucureşti şi Oradea, oraşe în care firma are depozite. Deşi unii consideră că produsele mărcii „Adidas” sunt destul de piperate, în România acestea sunt cu 10-15% mai mici decât în alte ţări.
S.: Care sunt dificultăţile în ceea ce priveşte aprovizionarea cu produse „Adidas”?
T. Z.: Este destul de greu să anticipezi ceea ce vor dori clienţii să poarte în următorul sezon, spre exemplu. Pentru vara lui 2014 a trebuit să trimitem comenzile încă din septembrie anul trecut. Trebuie să fi profet pentru a putea anticipa produsele care vor fi cerute de clienţi, şi mai mult decât atât să anticipezi câte bucăţi vor trece din fiecare sortiment. Firma „Adidas” a confecţionat toate modelele pentru 2014 încă anul trecut. Acestea nu se mai fabrică. În cazul în care cererea creşte, nu mai ai de unde să le comanzi. Este un aspect destul de incomod pentru noi, comercianţii din acest domeniu.
S.: Serviciile oferite în magazinele pe care le deţineţi în Satu Mare nu se rezumă doar la activitatea de vânzare …
T.Z.: Aşa este. Angajatele mele nu sunt simple vânzătoare. Ele sunt consultante. Clientul care intră în magazine şi întreabă cu privire la un anumit produs este informat de la „A” la „Z”. Chiar dacă nu cumpără produsul respectiv, clientul iese din magazin bine informat.
S.: Cât de profitabilă este o asemenea afacere?
T.Z.: Comerţul cu produse vestimentare şi încălţăminte pentru sport nu este chiar atât de profitabil. Aşa cum v-am mai spus, acest magazin „Adidas” este prezent în Satu Mare de 8 ani de zile dar încă nici acum sătmărenii nu au reuşit să se familiarizeze foarte bine cu acest brand. Sau chiar dacă s-au familiarizat, aleg să-şi facă cumpărăturile în alte oraşe. Am avut şi cazuri în care, după ce s-au aprovizionat din Ungaria, spre exemplu, veneau la mine şi se mirau că unele produse sunt mai ieftine şi că ei nici nu ştiau acest lucru.
S.: Care sunt planurile dumneavoastră de viitor?
T.Z.: M-am gândit să aduc şi alte brand-uri, poate nu foarte cunoscute, în Satu Mare. Dar prefer ca să nu dezvălui mai multe despre acest plan al meu.
S.: La ce vă gândiţi prima dată când spun Satu Mare?
T.Z.: Este oraşul meu natal, locul în care m-am născut, am copilărit şi trăiesc şi în prezent. Este oraşul meu de suflet şi consider că este cel mai frumos loc de pe pământ.

Un Comentariu la "Manager de Satu Mare: Takács Zoltán – Adidas, Maxxo & Seven Sport"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.