„Catacombele lui Pintea Viteazul” din judeţul Satu Mare, descrise în „Secretele României subterane”

tunel

În volumul „Secretele României subterane” scris după o amplă documentare de doi specialişti români, Ionuţ Vlad Musceleanu şi gen. dr. Emil Străinu, se aminteşte despre existenţa unor tuneluri secrete, în lungime de peste 500 de km care brăzdează adâncurile ţării noastre.

Pe lângă catacombele lui Iancu de Hunedoara de la Şiria, tunelul ce leagă localitatea Cenad (judeţul Timiş) de Szeged (Ungaria) sau tunelul „Castelului din Carpaţi”, care l-a inspirat şi pe cunoscutul romancier Jules Verne, cei doi autori amintesc şi despre un tunel din judeţul Satu Mare. Cunoscute şi sub numele de „Catacombele lui Pintea Viteazul” (1670-1703), acestea au lungimea de aproximativ 15 km şi, potrivit autorilor, leagă Cetatea din Ardud de localitatea Acâş.

Legendele spun că Pintea Viteazul avea obiceiul de a dispărea fără urmă în momentele când era urmărit. Autorii susţin că acesta ar fi cunoscut acest tunel secret şi ar fi intrat în acele catacombe pentru a scăpa de urmăritori.

De altfel, despre tunelurile secrete de la Ardud am mai vorbit şi cu alte ocazii în paginile ziarului nostru. Există şi o serie de legende care vorbesc despre o reţea de tuneluri secrete care ar fi legat această cetate nu doar de Acâş (probabil de actuala biserică reformată din localitate) ci şi de Castelul Karolyi din Carei. Mai sunt şi legende care pomenesc despre un tunel secret care ar face legătura între Ardud şi castelul medieval de la Medieşu Aurit.

În cartea lor autorii vorbesc şi despre tunelul dacic de la Stânceşti (judeţul Botoşani). Specialiştii nu cunosc lungimea acestui tunel însă, potrivit semnatarilor volumului „Secretele României subterane”, traiectoria acestuia duce către comuna Mihai Eminescu, aflată la 5 km de Stânceşti. Tot în judeţul Botoşani există un tunel lung de 10 km, numit şi „Şanţul lui Ştefan cel Mare”, care leagă cetatea domnească din Cotnari a lui Ştefan cel Mare de localitatea Hârlău. Legendele spun că acel tunel ar fi fost construit pentru una dintre iubitele domnitorului moldovean.

Volumul semnat de cei doi autori a văzut lumina tiparului în 2013.

2 Comentarii la "„Catacombele lui Pintea Viteazul” din judeţul Satu Mare, descrise în „Secretele României subterane”"

  1. Pingback: Pe urmele haiducului Pintea Viteazul, în ținuturile Sătmarului | Satmareanul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.