APIA Satu Mare a pornit cu caravana prin judeţ

apia-les
Conducerile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi ai Camerei Agricole Satu Mare desfăşoară în această perioadă o campanie tip caravană de informare şi instruire a fermierilor dar şi ai specialiştilor agricoli din primării cu privire la depunerea cererilor de sprijin pentru plăţi pe suprafaţă în anul 2014.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute azi, 18 februarie, directorul APIA Satu Mare, Gabriel Leş a declarat că cererile vor fi preluate în perioada 3 martie-15 mai, iar întârziaţilor li se vor primi cererile doar în perioada în care acest demers va presupune penalizări de 1% pe zi. La întâlnirea cu presa a participat şi directorul Camerei Agricole Satu Mare, Istvan Fodor.

Leş spune că fermierii din judeţ sunt interesaţi de aceste întâlniri şi că adresează specialiştilor celor două instituţii o serie de întrebări. Aceste întâlniri urmează să aibă loc la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale din judeţ. Fermierilor li se explică modalitatea de completare cererilor de sprijin, condiţiile de eligibilitate impuse de legislaţia europeană şi naţională şi tipurile de controale impuse de regulamentele europene. Totodată, aceştia sunt informaţi şi cu privire la pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul măsurilor de sprijin pe suprafaţă. Conducerea APIA Satu Mare va transmite fermierilor existenţi în baza de date, invitaţii în vederea depunerii cererilor de plată pe suprafaţă, iar acestora li se vor specifica atât locaţia cât şi data, respectiv ora la care trebuie să se prezinte fermierul, numele funcţionarului care va primi solicitarea, precum şi informaţiile referitoare la documentele care trebuie prezentate.

De asemenea, Leş a făcut un apel către beneficiari să-şi rezolve din timp problemele juridice ale suprafeţelor pentru care solicită subvenţie, respectarea procedurilor de înregistrare, respectiv conformitatea digitalizărilor cu suprafaţa care urmează a fi cultivată. Pentru a respecta aceste cerinţe, şeful APIA Satu Mare anunţă că, în acest an, cel puţin o treime din suprafeţele pentru care s-au depus cereri vor fi verificate prin teledetecţie.
În altă ordine de idei Gabriel Leş a declarat că până pe data de 31 ianuarie 2014 la nivelul instituţiei au fost depuse un număr de 430 de cereri pentru ajutorul de stat prin rambursarea diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în ultimul trimestru al anului trecut. În ceea ce priveşte agricultura ecologică, până în prezent s-au depus 630 de dosare pentru o suprafaţă solicitată de 1.777,75 hectare. Aceste dosare sunt momentan în control administrativ urmând ca la final să se extragă un eşantion de control şi să se facă verificarea la faţa locului de către inspectorii APIA.
Până în prezent APIA Satu Mare a autorizat şi efectuat plăţi în conturile fermierilor, aferente sprijinului pe suprafaţă pe anul 2013, în valoare de 165 milioane lei (aproximativ 37 milioane de euro).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.