Sătmăreni cu care ne mândrim: Simona Pop – una dintre scrimerele de top ale României

Simona Pop1Simona Pop2Simona Pop3 Simona Pop4
Este una dintre cele mai bine cotate scrimere din ţară, obţinând o serie de medalii atât la competiţiile naţionale şi la cele internaţionale. Şi-a început cariera sportivă la CS Satu Mare iar în prezent este legitimată la Steaua Bucureşti. Vă invităm să o cunoaşteţi mai de aproape pe Simona Pop, sătmăreanca care ridică prestigiul țării la competiţiile de scrimă la care participă.

Sătmăreanul: Sunteţi o persoană cunoscută având în vedere performanţele obţinute la concursurile la care aţi participat. Totuşi, pentru început vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră. Cine este Simona Pop?
Simona Pop: O persoană cunoscută? E cam mult spus. Mă numesc Simona Pop (născuta Deac), m-am născut în data de 25 decembrie 1988 în Satu Mare. Am terminat Colegiul National “Mihai Eminescu” profil Matematică-Informatică în 2007, sunt licenţiată a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, profil Contabilitate şi informatică de gestiune, iar acum sunt la master. Din octombrie 2012 sunt fericita soţie a spadasinului sătmărean Adrian Pop.
S.: De unde pasiunea pentru acest sport?
S.P.: În Satu Mare este greu să nu auzi de scrimă, majoritatea persoanelor chiar dacă doar timp de câteva luni, au practicat scrima. La fel a fost şi la noi în familie, fraţii mei mai mari au practicat scrima şi s-au gândit ca la vârsta de 9 ani este momentul să încerc şi eu, să vedem cum mă descurc. Eram familiarizată cu sala de scrimă şi cu sportul în sine, de la 3-4 ani frecventam antrenamentele fraţilor mei, aşa că nu mi s-a părut nimic nou când am intrat prima dată în sală ca sportivă.
S.: V-aţi început cariera sportivă la CS Satu Mare, club în culorile căruia aţi evoluat ani îndelungaţi. Cum se vede, de acolo din capitală, şcoala de scrimă sătmăreană?
S.P.: Da, am început scrima în Satu Mare sub îndrumarea lui Csiszar Francisc, care timp de 12 ani mi-a fost antrenor şi îi datorez foarte mult. Şcoala de scrimă sătmăreană este recunoscută în capitală, de-a lungul anilor foarte mulţi campioni europeni, mondiali şi olimpici au ieşit din şcoala sătmăreană şi vor mai ieşi, sunt convinsă de acest fapt. Capitala aşteaptă cu braţele deschise sportivii din Satu Mare. Deşi, eu sper ca Satu Mare să reuşească să îşi ţină acasă sportivii şi doar pentru pregătirile centralizate să fie nevoiţi să părăsească clubul de origine, dar medaliile să fie aduse tot Clubului Sportiv Satu Mare.
S.: Aţi încheiat un an 2013 excelent. Argintul la Europene şi bronzul de la Mondiale, obţinute cu echipa la care se adaugă medalia de bronz de la Jocurile Universitare de la Kazan. Şi iată că anul 2014 începe cu o nouă performanţă, aurul de la Doha. Ce reprezintă pentru dumneavoastră aceste medalii?
S.P.: Da, 2013 a fost cel mai bun an din cariera mea, iar 2014 a început promiţător. Aceste medalii sunt răsplata muncii anilor, răsplata tuturor sacrificiilor aduse pentru acest sport, de asemenea, medaliile ne dau încrederea că putem participa la Jocurile Olimpice din 2016.
S.P.: În spatele acestor performanţe este o muncă titanică. Cum arată o zi să zic aşa, normală, pentru Simona Pop?
S.P.: O zi normală? La 8 dimineaţa mănânc micul dejun, după care îmi iau drumul spre sala de scrimă din Ghencea. De la 9.30 încep primul antrenament până în jurul orei 12. Vine masa de prânz, puţină odihnă căci la ora 17.00 începe al doilea antrenament care ţine până la 19.00. Seara cina, poate un film sau nişte pagini citite dintr-o carte şi odihnă pentru că dimineaţa o luăm de la capăt.
S.: Cum vedeţi viitorul scrimei româneşti?
S.P.: Scrima în România are viitor. Sunt copii mulţi şi talentaţi care încep să confirme la concursurile destinate categoriilor lor. Dacă vor avea susţienere, buget, concursuri, scrima românească nu va muri niciodată, şcoala românească este recunoscută în toată lumea iar antrenori muncitori şi copii talentaţi avem. Deci, doar de încredere în ei mai este nevoie.
S.: Ce poveţe le-aţi da copiilor care păşesc pentru prima oară pe planşeul unei săli de scrimă?
S.P.: Dacă muncesc destul şi au voinţă, visele li se vor îndeplini.
S.: Ce competiţii vă aşteaptă în acest an? Ce planuri de viitor aveţi?
S.P.: Anul competiţional abia a început. Mai avem 7 etape de Cupă Mondială plus Europenele şi Mondialele. Noi ne dorim cât mai multe medalii şi încet, încet ne axăm pe calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.
S.: Ce hobby-uri are Simona Pop?
S.P.: Ca sportivi de performanţă avem foarte puţin timp liber. Dar îmi place foarte mult să citesc, să mă duc la cinema, la teatru, să îmi petrec timpul cu soţul, familia, prietenii.
S.: La ce vă gândiţi când spun Satu Mare?
S.P.: Satu Mare? Este casa mea, este oraşul meu, acolo m-am născut, acolo am crescut şi acolo mă voi întoarce după ce voi termina viaţa de sportiv, ceea ce, sincer, aştept foarte mult. Satu Mare este cel mai frumos oraş de pe planetă, sinceră să fiu am văzut multe oraşe deja, dar niciun oraş nu se aseamănă cu oraşul meu natal.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.