Dr. Laura BOTA: “Un nou semnal de alarmă ! Sănătatea orală în România: prioritate zero, buget zero !!!”

laura-bota2
Pentru “cea mai costisitoare parte a corpului” (din punctul de vedere al tratamentului), cavitatea bucală, România nu mai alocă fonduri începând cu luna aprilie 2013.

Sănătatea orală rămâne în România un concept străin celor care trebuie să-l cunoască şi să-l aplice: puterea legislativă şi cea executivă. Sănătatea şi integritatea corpului uman, aflate într-o complexă şi unitară funcţionalitate, sunt absurd şi artificial descompuse de funcţionari politici semidocţi şi incapabili să înţeleagă importanţa sănătăţii orale !

Situaţia incredibilă a sustenabilităţii sănătăţii orale existentă în România demonstrează acest lucru. La nivelul Uniunii Europene, din care facem parte cu mândrie (dar şi cu inconştienţă, sub unele aspecte), sănătatea orală este considerată o prioritate şi este tratată ca atare.

Doar România nu îşi face temele la această materie!!!
Bolile cu prioritate în abordare şi finanţare sunt caria dentară, parodontopatiile şi cancerul oral. Unele dintre cele mai frecvente şi grave cancere, aşa cum se arată în raport, sunt cancerul oral şi cel labial. În anul 2008, au fost înregistrate în Europa 132.000 de cazuri de cancer de cap şi gât şi 62.800 de decese cu acest diagnostic. În raport se admite că bugetele alocate acestui capitol sunt comparabile cu cele alocate prevenirii şi tratării bolilor cardiovasculare sau accidentelor vasculare cerebrale. Însă pentru controlul oncologic preventiv al cancerului oral al cetăţenilor din România suma alocată este zero! Guvernul şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îşi asumă în mod conştient această responsabilitate? Sau iresponsabilitate !

Într-un grafic care arată bugetele alocate pentru sănătate pe cap de locuitor, România ocupă dezonorantul loc ultim. La cheltuieli pentru sănătatea orală suntem tot pe ultimul loc – şi aceasta, la o dată la care mai erau alocate ceva fonduri. Oare cum va arăta în grafic România anului 2014 ?

Secretar regional PMP
Preşedinte PMP Satu Mare
Dr. Laura Diana BOTA”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.