Zeci de grupuri de colindători la „Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă” din Negreşti-Oaş

festival-datini-ng-02festival-datini-ng-01festival-datini-ng-03festival-datini-ng-05 festival-datini-ng-04 festival-datini-ng-06 festival-datini-ng-07festival-datini-ng-08festival-datini-ng-09
24 de grupuri de colindători s-au înscris în competiţie, în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a „Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă”, eveniment ce se desfăşoară în perioada 26-27 decembrie la Negreşti-Oaş. Festivalul a debutat miercuri, 26 decembrie cu parada costumelor populare în centrul oraşului iar deschiderea oficială a avut loc în Catedrala Ortodoxă din Negreşti-Oaş.

La eveniment au participat consilierul de stat pe probleme de securitate naţională al premierului Victor Ponta, Sorin Encuţescu, europarlamentarii Ioan Mircea Paşcu şi Ovidiu Silaghi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Ştef, vicepreşedintele aceleiaşi instituţii, Mircea Govor, protopopul ortodox de Oaş, Mihai Feher, primari din Ţara Oaşului dar şi consilieri judeţeni şi locali.

În luarea de cuvânt, primarul oraşului, Aurelia Fedorca, a declarat că pentru prima dată la acest festival participă şi reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Turism şi invitaţi ai comunităţilor româneşti din Ungaria şi Ucraina. Edilul a declarat că festivalul, ajuns în acest an la cea de-a XVI-a ediţie va fi unul deosebit deoarece „nicăieri nu se păstrează tradiţiile, portul tradiţional ca în Ţara Oaşului”. Totodată, Fedorca a subliniat faptul că administraţia locală depune eforturi considerabile pentru ca Ţara Oaşului să fie cunoscută peste tot în lume.

În cursul primei zile a festivalului concurenţii s-au întrecul în cadrul a două secţiuni „Colinde” şi „Teatru de măşti”, iar juriul a acordat premii în bani pentru cei mai buni colindători. Astfel, la fiecare secţiune s-a acordat un premiu I în valoare de 400 de lei, premiul II de 300 de lei şi premiul III de 200 de lei, dar şi premii speciale în valoare de câte 150 de lei fiecare.

Festivalul continuă azi cu conferinţa „Patrimoniul cultural al Ţării Oaşului şi rolul său în creşterea potenţialului turistic al zonei”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.