Kereskenyi Gabor: „Legea privind vânzarea terenurilor agricole din extravilan, încalcă dreptul la proprietate”

Kerekenyi-Gabor
Deputatul UDMR Kereskenyi Gabor susţine că Legea privind vânzarea terenurilor agricole din extravilan aflate pe o rază de 20 de km de frontiera de stat, adoptată de Camera Deputaţilor, încalcă dreptul la proprietate, garantat de Constituţie.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute azi, 19 decembrie la sediul UDMR, deputatul sătmărean a declarat că în legea respectivă a fost inclus un articol care obligă proprietarii de tenerurilor agricole aflate pe o rază de 20 km de graniţa de stat să obţină un aviz din partea SRI. „Vânzarea terenurilor fără acest aviz constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei, iar contractul de vânzare-cumpărare devine nul”, spune Kereskenyi.

Deputatul sătmărean spune că „legea adoptată de Camera Deputaţilor acordă dreptul de preemţiune coproprietarilor terenurilor, arendaşilor, vecinilor, fermierilor sub 40 de ani din localitate şi statului. Astfel, proprietarul unui teren agricol va trebui să afişeze oferta primită de la cumpărător timp de 30 de zile la Primărie pentru ca cei care au drept de preemţiune să şi-l poată exprima”.

Kereskenyi spune că două treimi din terenurile agricole din judeţul Satu Mare sunt pe o rază de 20 de km de la frontiera de stat, iar proprietarii acestora vor fi afectaţi de această lege care, potrivit parlamentarului, îngrădeşte dreptul la proprietate garantat de Constituţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.