35 organizaţii din întreaga lume cer autorităţilor române să nu reincrimineze insulta şi calomnia

free press

Mai multe organizatii neguvernamentale si-au exprimat ingrijorarea, intr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor romane, cu privire al reintroducerea in Codul Penal a calomniei si a insultei prin presa.

Iată textul integral al petitiei, preluata de pe HotNews.ro:
”Organizatiile semnatare, 35 membri si parteneri ai retelei IFEX, ne exprimam profunda ingrijorare fata de reincriminarea insultei si a calomniei de catre Parlamentul Romaniei, parte a unui demers extins de modificare a Codului Penal. Acest vot anuleaza progresul facut de Romania in ultimii opt ani in protejarea libertatii de exprimare. Incriminarea insultei si a calomniei constituie un grav atac impotriva acestui drept, avand efectul de a intimida acele voci care aduc critici structurilor de putere din societate, expunand abuzul, coruptia si ilegalitatile.

Exista inca posibilitatea ca aceste modificari sa nu intre in vigoare, in cazul in care Presedintele refuza sa le promulge. In acest caz, legea se va intoarce la Parlament unde va fi supusa din nou procedurii de vot. Cerem Presedintelui sa isi respecte promisiunea de a respinge modificarile aduse Codului Penal, iar autoritatilor romane sa faca tot ce le sta in putere pentru a impiedica intrarea in vigoare a acestor modificari.

Amintim ca in anul 2006, Parlamentul a hotarat abrogarea infractiunilor de insulta si calomnie. In anul 2007 si 2013, Curtea Constitutionala a decis ca infractiunile de insulta si calomnie nu sunt abrogate, insa numai prin votul Parlamentului din 10 decembrie 2013 insulta si calomnia au fost reintroduse in Codul Penal.

Dezincriminarea insultei si calomniei a adus statului roman felicitari din partea OSCE si a condus la cresterea rating-ului de tara in clasamente internationale relevante, cum ar fi cel al Reporteri fara Frontiere.

Un proiect de lege vechi din 2011 (Pl-x 680/2011) propunea abrogarea unui singur articol din Codul Penal, respectiv articolul 74/1. In conditii cel putin suspecte, acest proiect de lege a fost radical schimbat cu o noapte inainte de a fi adoptat de Camera Deputatilor in sedinta din 10 decembrie 2013 (chiar de ¬Ziua drepturilor omului¬), prin introducerea, pe langa alte prevederi, a infractiunilor de insulta si calomnie.

Aceasta decizie, luata fara consultare publica, arunca la cos zece ani de eforturi facute de societate pentru dezincriminarea insultei si calomniei. Ea elimina Romania din randul democratiilor care nu accepta ideea ca un om poate sa fie condamnat penal pentru cuvintele pe care le spune.

Amintim politicienilor ca deciziile Curtii Constitutionale, invocate drept pretext pentru introducerea in Codul penal a infractiunilor de insulta si calomnie, trebuie sa respecte Conventia Europeana a Drepturilor Omului si jurisprudenta CEDO ¬ care au putere de lege in Romania. Impunerea obligatiei ca defaimarea sa fie sanctionata penal nu este sustinuta de niciun articol din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si de nicio hotarare pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Pe de alta parte, din cauza grabei cu care s-a procedat la completarea si modificarea Codului Penal, s-a ajuns la reintroducerea unui text desuet, in vadita contradictie cu jurisprudenta CEDO, si anume articolul 207 ¬ proba veritatii. Prin acest articol i se impune celui care face o afirmatie sa probeze adevarul absolut al faptelor relatate, dovada imposibila in multe situatii, in special cand e vorba de investigatii jurnalistice in cazuri complexe/dificile. Potrivit jurisprudentei CEDO (a se vedea cazul Dalban v. Romania, spre exemplu), cel care face o afirmatie, chiar eronata/exagerata, nu poate fi sanctionat sub nicio forma daca probeaza existenta unei baze factuale rezonabile pentru afirmatia sa.

Este absolut necesar ca articolele 205-207, ce reincrimineaza insulta si calomnia, sa fie scoase din Codul Penal, actuala forma a legii fiind o grava agresiune la adresa libertatii presei si a libertatii de exprimare in general.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.